četiri dana upozorenja

Deseci tisuća mladih liječnika u Velikoj Britaniji krenuli u štrajk, traže veće plaće

11.04.2023 u 10:54

Bionic
Reading

Mladi liječnici u Velikoj Britaniji započeli su u utorak četverodnevni štrajk radi povećanja plaća, koji će vjerojatno izazvati dosad neviđeni poremećaj zdravstvenog sustava, zbog čega je vlada upozorila na ugrožavanje sigurnosti pacijenata

Deseci tisuća mladih liječnika, koji čine gotovo polovicu medicinske radne snage, štrajkaju od utorka za povećanje plaća, koje bi bilo u većem skladu s inflacijom, što je najnoviji štrajk u Nacionalnoj zdravstvenoj službi NHS-u, koja se financira javnim novcem.

Njihov sindikat, British Medical Association (BMA), traži povećanje plaća od 35 posto i tvrdi da su plaće njegovih članova realno smanjene za 26 posto zbog inflacije u razdoblju od 15 godina.

Štrajk se odvija nakon prošlomjesečne trodnevne obustave rada britanskih liječnika.

"Ova nova serija štrajkova će dovesti do razine poremećaja bez presedana i veoma smo zabrinuti za potencijalnu ozbiljnost učinka na pacijente i usluge diljem zemlje", rekao je upravitelj NHS-a za Englesku Stephen Powis.

Rekao je da će ovaj put doći do "značajno više" otkazivanja operacija i postupaka nego tijekom prošlog štrajka, kada ih je odgođeno više od 175.000, no dodao je da NHS radi na tome da osigura da hitne službe nastave normalno funkcionirati.

"Također smo zatražili da (bolnice) postupke i ambulantne pacijente zakažu u što je moguće bržem terminu, no tjednima ćemo se oporavljati od toga", rekao je Powis za BBC Radio.

BMA je rekao da su štrajkovi mladih liječnika, od kojih su neki veoma iskusni, mogli biti spriječeni da je ministar zdravstva Steve Barclay bio ponudio uvjerljiv rast plaća.

"Ne samo da štrajkovi ugrožavaju sigurnost pacijenata, već su i tempirani tako da maksimaliziraju poremećaje nakon uskršnjih praznika", kazao je u priopćenju Barclay.

Rekao je da su zahtjevi BMA-a nerazumni i da bi značili povećanje plaća veće od 20.000 funti (oko 22.800 eura) za neke liječnike.

Riječ je o najnovijem štrajku radnika zaposlenih u NHS-u, do kojeg je došlo nakon obustave rada medicinskih sestara, bolničara i drugih koji su tražili da im plaće u većoj mjeri odgovaraju godišnjoj inflaciji koja iznosi više od deset posto.