objava na facebooku

Milanović o štrajku liječnika i zdravstvu: Svi građani moraju imati pristup sustavima liječenja

07.04.2023 u 11:51

Bionic
Reading

U podužoj objavi na Facebooku, predsjednik Zoran Milanović komentirao je hrvatski zdravstveni sustav povodom Svjetskom dana zdravlja, koji se danas obilježava pod geslom 'Zdravlje za sve'. Prilika je to, naveo je Milanović, da se podsjetimo kako je zdravlje na prvom mjestu ljestvice vrijednosti sretnog i kvalitetnog života

'U Hrvatskoj, na sreću, još uvijek imamo javni zdravstveni sustav koji osigurava zdravstvenu skrb za sve naše ljude, bez obzira na njihov socioekonomski ili financijski status. Tako treba i ostati, a institucije države zadužene za upravljanje zdravstvenim sustavom moraju ga učiniti još efikasnijim i kvalitetnijim.

U tom poslu, nezaobilazni partneri su im naši zdravstveni djelatnici koji i ovih dana nude i traže dijalog i suradnju s Vladom. Očekujem da država prihvati taj dijalog jer bez ljudi koji nose zdravstveni sustav nemoguće je unaprijediti ga i osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb za sve.

Briga za zdravlje, međutim, ne počinje u bolnicama i ordinacijama, već u našim domovima, našem osobnom i obiteljskom odnosu prema tjelesnom i mentalnom zdravlju. Osobito je važno djecu i mlade potaknuti na usvajanje zdravih navika. To je investicija koja će im kroz život donijeti vrijednosti s višestrukima kamatama.

Želim vjerovati kako smo iz neugodnog iskustva s pandemijom COVID-a 19 izvukli i neke pouke, prije svega o tome kako vrijednost zdravlja nije tek puka fraza već je zdravlje univerzalna ljudska vrijednost. Pristup zdravstvenim ustanovama i sustavima liječenja mora biti dostupan svima, bez obzira gdje i u kakvim socioekonomskim uvjetima živjeli. Samo tako ćemo se približiti i ostvarenju vizije hrvatskog zdravstvenog velikana dr. Andrije Štampara, jednog od osnivača World Health Organization (WHO), čija se profesionalna ostavština može svesti upravo u poruci – zdravlje za sve je uvjet razvoja modernog društva', naveo je predsjednik Milanović.