prevrnuo se čamac

Deseci migranata utopili se nedaleko od obale Tunisa

10.05.2019 u 17:03

Bionic
Reading

Najmanje 50 migranata utopilo se u petak kada im se prevrnuo čamac nedaleko od tuniske obale Sredozemnog mora nakon što su isplovili iz Libije u nadi da će stići na Europe, objavila je UN-ova agencija za migrante

Državna tuniska agencija TAP objavila je da se utopilo 70 migranata.

To je ove godine najgora nesreća migranata koji su putovali prema Europi.

UN-ova međunarodna organizacija za migrante (IOM) objavila je da je brod isplovio iz susjedne Libije, gdje su novi sukobi izazvali bijeg ljudi iz okruženog Tripolija.

Po IOM-u, žrtava je u nesreći bilo 50, a 16 ih se spasilo.

Brod se prevrnuo 40 milja od obale Sfaxa, južno od tuniske prijestolnice, a preživjele je spasio ribarski brod, objavila je agencija.

Ministarstvo obrane priopćilo je da je čamac u četvrtak isplovio iz libijske luke Touara u nadi da će stići u Italiju.

"Još jedna tragedija u Mediteranu", objavio je IOM.

Libijska zapadna obala glavna je točka iz koje migranti kreću u Europu. Broj migranata opada otkako je talijanska vlada počela pomagati libijskoj obalnoj straži i sprečavati krijumčarenje ljudi.

Ranije u petak, glasnogovornik UNHCR-a Babar Baloch rekao je kako su Ujedinjeni narodi u više navrata apelirali da se poveća broj brodova koji bi mogli pokupiti migrante i izbjeglice koji bježe iz "užasne i strašne situacije" u Libiji.

Iako su novi sukobi u Libiji otežali posao krijumačarima, međunarodni stručnjaci za humanitarnu pomoć upozoravaju kako će nasilje dovesti do toga da će veći broj Libijaca željeti pobjeći iz zemlje.

Nije još poznato iz kojih su zemalja unesrećeni migranti.

Prema podacima IOM-a, 2297 migranata poginulo je ili nestalo u Mediteranu prošle godine, a njih 116.959 uspjelo je morem stići u Europu.

Nepoznata je sudbina 117 migranata koji nestali kada su u siječnju napustili Libiju u gumenom čamcu, navodi IOM.