ĐETIĆ OBELIX

Depardieu će promovirati crnogorsku kulturu

09.01.2013 u 08:39

Bionic
Reading

Francuski glumac Gerard Depardieu, u sporu s francuskim vlastima od kraja 2012, nalazi se u Crnoj Gori. Prema onome što se čulo na konferenciji za novinare nakon susreta s premijerom Milom Đukanovićem, novopečeni Rus bi mogao postati i novi počasni veleposlanik crnogorske kulture u Europi

'Još uvijek ne govorim crnogorski, ali poznajem vašu kulturu i kulturu Balkana, koja je različita i ogromna. Crna Gora je za mene ogromna zemlja jer ima ogromnu kulturu. Jest mala zemlja, ali velika za Europu, jer ima dio naše zajedničke povijesti. Kao prvo, ovo je jako lijepa zemlja s vlastitim temperamentom i kulturom', rekao je Depardieu u obraćanju novinarima u Vili Gorica, a prenosi B92.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović priznao je kako ga s francuskim glumcem, a odnedavno i ruskim državljaninom, 'veže blizak krug prijatelja', te je rekao i da je 'posjet planiran za kraj prošle godine, ali je odložen zbog brojnih obaveza s obje strane'.

'Drago nam je što naši kulturni potencijali zavređuju pažnju veličina kao što je Depardieu i zato vidimo značaj u tome što i na ovaj način možemo pridonijeti valorizaciji boljeg pozicioniranja Crne Gore. Gospodin Depardieu je izrazio svoju zainteresiranost da bude veleposlanik crnogorske kulture u europskoj javnosti', rekao je Đukanović.

Glumac koji je u kratkom posjetu Crnoj Gori obišao je dio zemlje i, kako prenose mediji, oduševljen je onim što je vidio.

'Vidio sam Cetinje, mjesta koja mogu postati studiji za filmsku industriju, barsku luku, vinograde, ovce koje su pasle ondje, što je jako interesantno i važno. Kada ovca pase travu u vinogradu to je bolje za vino nego da stavite kemijski dodatak. Vidio sam prekrasne planine i sela. Zamišljao sam kako izgledaju životi u tim selima i vidio sam neku mekoću i ljepotu', izjavio je budući crnogorski veleposlanik.

Na pitanje hoće li dobiti i crnogorsku putovnicu, nakon što je izazvao lavinu komentara prihvaćanjem ruskog državljanstva, glumac je izvadio rusku putovnicu i rekao: 'Nemojte misliti da prikupljam putovnice. Građanin sam Europe, a moj san je da budem građanin svijeta.'

Glumac se sukobio s francuskim socijalističkim vlastima u prosincu kada je objavio da će se preseliti u Belgiju kako bi izbjegao francuski porez od 75 posto koji francuska socijalistička vlada želi uvesti za bogate. Nakon osude premijera Jean-Marca Ayraulta, izjavio je da bi se želio odreći francuskog državljanstva i socijalnog osiguranja. Osim ruske putovnice, koju je dobio zahvaljujući intervenciji ruskog predsjednika Vladimira Putina, ne skriva ni da želi belgijsko državljanstvo.