seksualno zlostavljanje

Dekanica ADU: Zaprimili smo 17 prijava, lagala bih kad bih rekla da nisam imala pojma, sjećam se priče iz 90-tih

21.01.2021 u 23:31

Bionic
Reading

Nakon što su se s mučnim pričama javile brojne studentice i glumice, i konkretno govorile o Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, njihova je dekanica Franka Perković Gamulin otvorila nekoliko sigurnih kanala za prijave seksualnog zlostavljanja

'Primili smo ukupno 17 prijava, neke se tiču istih nastavnika, od toga sedam potpisanih, 10 anonimnih, dio prijava se odnosi na 4 nastavnika odnosno nastavnice koji zaposleni na Akademiji, a ostali se odnose na umirovjene čini mi se dvije, jedna na pokojnog profesora i jednog bivšeg vanjskog suradnika', kazala je Perković Gamulin u RTL Direktu.

Navela je da se u manjem broju se javljaju studentice i studenti koji sada pohađaju Akademiju, a u većem broju to su bivši studenti i studentice.

'Čini se da smo otvorili jedan dobar kanal, da ljudi imaju povjerenja u nas i da tako spremni iznijeti svoje priče a one u rasponu koje ja kao laik mogu kategorizirati možda kao vjerojatno teško djelo u smislu seksualnog zlostavljanja do različitih oblika diskriminacije i uznemiravanja, a to možda i najčešće', kazala je Perković Gamulin.

Upitana što će na kraju s tim prijavama kazala je - sasvim sigurno, sve ono što zakon omogućava.

'Javila se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sutra imamo sastanak, dala nam je punu podršku a ona nam je potrebna jer ne poznajemo sve pravne procedure dobro. Javila i gospođa iz policije. Oni su putem medija dobili informaciju i osjećam da svi imaju potrebu da pomognu i podrže ovu akciju. Da, postoji problem pravosudnog sustava koji je takav kakav je, ali mislim da će se neke stvari dogoditi', mišljenja je dekanica.

Na pitanje je li znala da se to događa na akademiji kazala je 'da bi lagala da kaže da nije imala pojma'.

'Sjećam se kao studentica jedne priče, ta priča sada nije prijavljena, to je bilo vrijeme 90- ih i nikome od nas nije padalo napamet da se takve stvari prijavljuju. Svi imali osjećaj da ćemo biti ismijani, što se tiče seksualnog uznemiravanja toga ima u svakom segmentu društva pa tako i kod nas. Mi nismo prisutne bili u tim trenucima da bismo mogle reagirati. Ono što veliki problem što načujemo ili doznamo nešto, ali ne možemo ništa. Moramo imati konkretnu prijavu ime i prezime i osobu koja će stati iza te prijave. Temeljem - čula sam, a osoba ne želi se uključiti i reći, mi ne možemo ništa', zaključila je.