FRANKA PERKOVIĆ GAMULIN

Dekanica zagrebačkog ADU: Za zlostavljanje su nam prijavljena četiri profesora koji još predaju

21.01.2021 u 16:00

Bionic
Reading

Prema prijavama je čak i laiku odmah jasno o čemu se radi, no sve dalje prepuštamo pravnicima na procjenu. Ne želimo pogriješiti u koracima pa da se dogodi pogreška, ističe Perković

Nakon što je jučer na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (ADU) dekanica Franka Perković Gamulin otvorila nekoliko kanala za prijave seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja, potaknuta objavama na stranici 'Nisam tražila' na Facebooku, samo do navečer stiglo im je čak 11 prijava, rekla je za 24sata.

Tri su prijave podnijele neanonimne osobe, ostalih osam je anonimnih, putem formulara dostupnog online. Pet se prijava odnosi na ukupno četiri profesora koji su i dalje u radnom odnosu s Akademijom, među njima i na jednu profesoricu, dok se ostale prijave odnose na tri umirovljena, odnosno na jednog bivšeg vanjskog suradnika ADU-a.

'Prema prijavama je čak i laiku odmah jasno o čemu se radi, no sve dalje prepuštamo pravnicima na procjenu. Ne želimo pogriješiti u koracima pa da se dogodi pogreška zbog koje će neki eventualni kazneni proces pasti u vodu. U kontaktu smo s odvjetnicima, čekamo i suradnju s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova', ističe Perković. Očekuje da će konkretni potezi uslijediti već kroz tjedan ili najviše dva - pa i oni koji se tiču eventualnih prijava prema počiniteljima.

Radnu skupinu za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i diskriminaciju na ADU, osim Perković Gamulin, čine doc.art. Zvonimir Jurić, doc.art. Hana Jušić, doc,art. Jasna Žmak te Martina Marasović.

Sljedeći sastanak imaju u ponedjeljak te će nakon konzultacija s pravobraniteljicom donijeti odluke o modusima sankcioniranja prijava.

Stranica 'Nisam tražila', koju danas na Facebooku prati više od 23.000 ljudi, pokrenuta je nakon šokantne ispovijesti 26-godišnje srbijanske glumice Milene Radulović koja je, s još nekoliko djevojaka, a među kojima su i maloljetnice, policiji prijavila da ih je silovao ili seksualno uznemiravao poznati srbijanski redatelj, scenarist te učitelj glume Miroslav Mika Aleksić (68), koji je u subotu uhićen u Beogradu.

Na stranici su objavljena brojna potresna svjedočanstva o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju pretežno ženskih osoba iz svijeta kazališta i filma iz cijele regije, pa i iz Hrvatske.