vukovarsko veleučilište

Dekan proziva: Divjak i Penava me žele smijeniti preko uzgajivača svinja; Ministarstvo pere ruke

06.03.2018 u 16:50

Bionic
Reading

Upravno vijeće Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru, poništit će na sjednici u srijedu natječaj za dekana raspisan 17. siječnja jer je tako odlučio njegov osnivač, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže tportal

Aktualnom dekanu Mirku Smoljiću mandat istječe na kraju ove akademske godine, a on tvrdi da se natječaj poništava kako bi se spriječio njegov reizbor u još jedan mandat te za to odgovornima smatra ministricu znanosti Blaženku Divjak i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu.

Upravno vijeće tog veleučilišta čini pet ljudi, od kojih trojicu postavlja Ministarstvo, jedan dolazi iz Stručnog vijeća Veleučilišta Lavoslav Ružička, dok je jedan predstavnik radnika.Statut Veleučilišta propisuje da se natječaj za novog dekana mora raspisati najkasnije šest mjeseci prije kraja mandata aktualnog dekana. Stoga je Upravno vijeće 12. siječnja donijelo odluku o raspisivanju natječaja koji je objavljen pet dana kasnije u Narodnim novinama.

U međuvremenu je Ministarstvo odlučilo zamijeniti dva od tri člana koje imenuje, ali ne zato što im je mandat istjecao, nego zato što to može. Tako su Željku Nenadić Tabak i Daliborku Rezo zamijenili Nebojša Kojić i Branimir Kurmaić.

Njih dvojica najprije su neslužbeno, a potom i službeno, putem dopisa 23. veljače od Viktora Gotovca, predsjednika Upravnog vijeća, zatražili sazivanje izvanredne sjednice Vijeća sa samo jednom točkom dnevnog reda – poništavanjem natječaja za izbor dekana.

Zašto su odlučili zatražiti poništenje natječaja, po čijem nalogu i koje su to nepravilnosti zbog kojih smatraju da bi natječaj trebalo poništiti, Kojić i Kurmaić nisu željeli govoriti. Nisu čak željeli ni odgovoriti na Smoljićeve objede o tome kakve imaju kvalifikacije. Naveli su tek da na sve naše upite nemaju komentara.

Smoljić tvrdi da je u Upravno vijeće imenovan Nebojša Kojić, poznati uzgajivač svinja iz Bršadina, kojeg je navodno Ivica Todorić zaposlio kao tehnologa u Vupiku.

Kurmaić je, tvrdi Smoljić, 26-godišnjak bez posla, učitelj engleskog jezika kojem je obećan posao ako s Kojićem uspije spriječiti njegov reizbor dekana.

Smatra se da iza pokušaja njegova rušenja stoje resorna ministrica Blaženka Divjak odnosno HNS, ali i Ivan Penava, HDZ-ov gradonačelnik Vukovara.

Smoljić tvrdi da je Kojića predložila ministrica, a Kurmaića gradonačelnik Penava. Ističe da je na put Penavi stao kada je on htio izbaciti Veleučilište iz sadašnje zgrade i preseliti ga u Borovo naselje, a da mu predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, preko ministrice Divjak, daje potporu u rušenju jer su dogovorili koalicijsku suradnju u Vukovaru i na lokalnim i državnim izborima.

Penava na naše pozive i poruke nije odgovarao, dok u Ministarstvu od svega peru ruke.

Vupik Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

'Upravna vijeća javnih veleučilišta imaju pet članova, od kojih su tri predstavnici osnivača. U nadležnosti upravnih vijeća je raspisivanje natječaja za izbor dekana, a također i eventualno poništenje', stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Ministarstva.

Upitani zbog čega su odlučili zamijeniti dva člana Upravnog vijeća ističu da je 'jedna članica podnijela ostavku, a druga je imala problema sa organizacijom putovanja na sastanke' spomenutog tijela te su stoga imenovani novi članovi.

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Je li razlog za traženje poništenja natječaja činjenica da Veleučilište, zbog Smoljićevih riječi upućenih zaposlenici Enisi Mijok, koji su ocijenjeni kao mobbing, iz travnja prošle godine ima pravomoćnu presudu Županijskog suda u Zagrebu, može se samo nagađati. Smoljić je nakon te presude preko odvjetnika zatražio reviziju postupka na Vrhovnom sudu, a  na Ustavnom zahtjev za pravično suđenje.

Natječaj za dekana istekao je 17. veljače i zaprimljene su dvije prijave.

Za poništavanje natječaja potrebna je većina od pet članova i, prema informacijama tportala, ona trenutno postoji. Nakon toga trebao bi se raspisati novi natječaj, a potom će Upravno vijeće odlučiti o tome koga će odabrati.