nastavak netrpeljivosti

Barišić uzvraća ministrici Divjak: 'Zašto Ministarstvo znanosti opstruira Fakultet hrvatskih studija?'

14.01.2020 u 16:07

Bionic
Reading

Nakon što je ministrica Blaženka Divjak u ponedjeljak izjavila da joj nije joj jasno kako su Fakultet hrvatskih studija upisao u sudski registar bez njezine suglasnosti, priopćenjem se oglasio dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić

Dekan Barišić navodi da je Fakultet hrvatskih studija 19. prosinca prošle godine dostavio elektroničkom poštom Ministarstvu znanosti i obrazovanja odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 10. prosinca 2019. o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija i odluku o imenovanju fakultetskih tijela.

Dodaje da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja taj dopis primilo i na njega odgovorilo 20. prosinca prošle godine, ali nije odgovorilo, kako navodi, na pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje koju već više od 20 mjeseci drži u ladici.

'Odluke i mišljenja o uspostavljanju Fakulteta hrvatskih studija donijela su mjerodavna sveučilišna, sudbena i upravna tijela, uključujući i nadležno Ministarstvo. Stoga se postavlja pitanje zašto aktualna postava na čelu Ministarstva znanosti i obrazovanja opstruira ovaj projekt od nacionalnoga značenja', ističe dekan.

Podsjetimo, odlukom rektora Damira Borasa Hrvatski studiji 11. prosinca prošle godine postali su fakultetom, a 7. siječnja upisali su se u sudski registar nadležnog Trgovačkog suda u Zagrebu kao samostalna pravna osoba pod nazivom Fakultet hrvatskih studija. Ministrica Divjak na konferenciji za novinare u utorak je izjavila da Hrvatski studiji nisu poslali zahtjev za suglasnošću s proglašenjem fakulteta Ministarstvu obrazovanja.