OBEĆANJE VESNI BALENOVIĆ

Debeljak vraća otpuštenog radnika na posao?

16.04.2015 u 09:55

Bionic
Reading

Nakon otkaza koji je dobio zbog izjave u HTV-ovom Dnevniku, otpušteni djelatnik splitskog brodogradilišta Brodosplit Andrija Rogošić, prema informacijama Udruge Zviždač, vraća se na posao. Obećanje da će otpuštenog Rogošića vratiti na posao od vlasnika brodogradilišta Tomislava Debeljaka dobila je predsjednica udruge Zviždač i nedavno imenovana povjerenica predsjednice RH za zviždače Vesna Balenović

Podsjetimo, u HTV-ovom Dnevniku 24. ožujka bilo je riječi o realnim problemima s kojima se susreće vlasnik Brodosplita. Vidno nezadovoljan, vlasnik brodogradilišta Tomislav Debeljak uputio je pismo Vladi RH te se žalio na nedosljednu i selektivnu politiku koju Vlada uskratom garancija vodi prema splitskim škveru. Bez obzira na sve napore koje ulažu, kako tvrdi Debeljak, škveru prijete prazni navozi i gubici višemilijunskih poslova. U prilogu emisije objavljena je i izjava radnika škvera Andrije Rogošića da je 'bilo bolje da se Brodosplit dao Rusu koji je imao novac, a ne nekome tko nema kune u džepu' aludirajući na sadašnjeg vlasnika.

Andrija Rogošić, radnik s 15-godišnjim stažem u splitskom brodogradilištu već sljedeći dan bio je pozvan u kadrovsku službu i zbog te izjave dobio otkaz.

'Smatram da je potpuno opravdano nezadovoljstvo Debeljaka statusom koji Vlada ima prema splitskom škveru. Mjere koje Vlada odobrava drugim brodogradilištima, bez razloga uskraćuje Brodosplitu i na taj način dovodi ga u neravnopravan položaj s konkurencijom. S druge strane, želja svih nas je da imamo financijski što jače poslodavce, što nam garantira opstanak radnih mjesta, rast i razvoj. To nije samo stav Rogošića, već cijelog Splita i cijele Hrvatske. Zbog te želje ne smije nitko biti kažnjen', rekla je Vesna Balenovićpriopćili su iz Udruge Zviždač.

S vlasnikom brodogradilišta Tomislavom Debeljakom o nastalom problemu Balenović je razgovarala uoči Uskrsa i dobila čvrsto obećanje da će nakon uskrsnih blagdana otpuštenog djelatnika škvera Andriju Rogošića vratiti na posao.

'Zadovoljna sam obećanjem Tomislava Debeljaka i vjerujem da će svoje obećanje izvršiti. Uspjeli smo u veoma tolerantnom ozračju, na miran i sporazuman način riješiti ovaj radni spor. Izbjegli smo iscrpljujuća, dugotrajna i nepotrebna sudska ročišta koja bi u konačnici štetila i škveru i radniku. Mogu slobodno reći da je prevladao razum i socijalni moment, jer u današnje vrijeme jako je važno zadržati radno mjesto i osigurati svoju egzistenciju i egzistenciju svoje obitelji', istaknula je Vesna Balenović, navode u Zviždaču.