NAPOKON STIGLA ZIMA

Debeli minusi diljem Hrvatske

26.01.2014 u 12:21

Bionic
Reading

Napokon nam je i zima pokazala svoju moć. Kao što je i najavljivano, temperature su pale ispod ništice, tako da je debelo ispod nule jutros u 7 sati zabilježeno minus 11 u Đakovu

Minus 10 zabilježeno je u Otočcu, Gospiću, Belom Manastiru i Osijeku. Iako to nisu rekordno zabilježeni minusi u Hrvatskoj, nakon 'proljeća u siječnju' temperature ispod 10 stupnjeva Celzijevih u većini slučajeva dočekane su pozitivno. Na području Ličko-senjske županije osim manjih problema s opskrbom električne energije, većih problema, kako u odvijanju prometa tako i u obavljanju svakodnevnih obveza, nema. Prometnice su očišćene od snijega, a uslijed niskih temperatura na cestama je ponegdje stvorena ledena kora, što stvara manje poteškoće u odvijanju prometa. Magla smanjuje vidljivost, poglavito na velebitskim prijevojima Vratnik, Kapela i Baške Oštarije.

Kako najavljuju prognostičari u kopnenom području i na sjevernom Jadranu danas nas očekuje promjenjivo oblačno s najviše sunčanih razdoblja u Slavoniji. Malo je snijega moguće u najzapadnijim krajevima, a na sjevernom Jadranu kiša i snijeg. Sunčano će prevladavati u Dalmaciji. Vjetar će biti slab, na Jadranu umjerena i jaka, u Dalmaciji na udare mjestimice olujna bura i sjeverac. Najviša temperatura između -5 i 0, na Jadranu od 5 do 10 stupnjeva.

Kako javlja HAK, vozači se upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme. Sutra se očekuje sve više oblaka, pa će do kraja dana uglavnom u zapadnim predjelima ponegdje biti malo snijega, a na sjevernom Jadranu kiše. Na Jadranu će sutra zapuhati većinom umjereno, ponegdje i jako jugo. Očekuje se hladno vrijeme, a jutro u unutrašnjosti doći će s umjerenim i jakim mrazom.

Na Jadranskoj magistrali (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema, na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući i staru cestu kroz Gorski kotar D3 na dionici Zdihovo-Stubica-Delnice. Ugaženog ili razmočenog snijega ima na cestama u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji, dok magla mjestimice smanjuje vidljivost u Lici. Posebice ističemo dionicu autoceste A1 između čvorova Otočac i Gospić na mostu Gacka. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.