provokacije susjeda

Davor Božinović: MVEP će reagirati na Orbanovu izjavu

08.06.2020 u 10:12

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u razgovoru za N1 kazao je kako će MVEP reagirati na poruku mađarskog premijera Viktora Orbana koja je izazvala niz reakcija.

Uvijek treba reagirati na takve izjave, smatra Davor Božinović.

'Činjenica je da je Hrvatska suverena i samostalna država i to ne treba zabrinjavati, no svakako bi bilo bolje da takvih izjava nema. Nisam točno vidio što je rečeno, čujem da ima razlika u interpretaciji i ne mogu o tome suditi. Kolega Butković poslao je jasnu potuku - nema nikakvog razloga za bilo kakvu brigu, a sigurno je da će MVEP uputiti dodatnu poruku', rekao je Božinović za N1.

Podsjetimo, mađarski premijer Viktor Orban, je u povodu 100. godišnjice mirovnog sporazuma iz Trianona otkrio ploču s povijesnim prikazom dijelova susjednih zemalja u sastavu Mađarske, uključujući Rijeku.

Orban je pred spomenikom 'Mađarske kalvarije' u spomen gradovima koje je izgubila Trianonskim mirom poručio da 'Mađarska ima snažnu i neovisnu državu već 400 godina'.

'Mađarska ponovno pobjeđuje ... Nema nijedne nacije na svijetu koja bi mogla izdržati takvo stoljeće, no mi smo izdržali i danas ponovno pobjeđujemo', rekao je Viktor Orban u subotu u mjestu Satoraljaujhely, izvijestila je nacionalna agencija MTI.

Ministar prometa i mora Oleg Butković napisao je u nedjelju na Facebooku da hrvatska vlada nije i neće nasjedati na jeftine provokacije.

'Stavovi mogu biti različiti, ali povijest je povijest. Ne odobravam i osuđujem provokacije koje se tiču temeljnih načela državnosti poput teritorijalnog ustroja', rekao je Butković.

'Rijeka kao i cijelo područje hrvatskog Primorja, s obzirom na bogatu povijest zaslužuje isključivo poštovanje i dijalog s ciljem napretka, a ne nacionalističko veličanje i simbolične provokacije', smatra on.

Podsjetio je da je Rijeka uz Istru prva pružila otpor fašizmu. 'Stoga želim odnos prema njoj kakav i zaslužuje, državnički i pun poštovanja', istaknuo je ministar prometa.