PRAVA ŽIVOTINJA VS. RELIGIJA

Danska zabranila halal i košer klanje

18.02.2014 u 13:57

Bionic
Reading

Danska vlada donijela je zabranu vjerskog klanja životinja za proizvodnju halal i košer mesa. Novi zakon, koji su židovski vođe osudili kao 'antisemitski', donesen je u Danskoj nakon kontroverznog ubojstva žirafe kojom su u zoološkom vrtu nahranili lavove, što je izazvalo zgražanje javnosti diljem svijeta, piše The Independent

Promjena zakona najavljena je prošloga tjedna i na snazi je od jučer. Židovski vjerski vođe nazvali su zakon 'antisemtiskim', a neprofitna grupa Danski halal izjavila je da se ovdje radi o 'čistom uplitanju u vjerske slobode i ograničavanju prava muslimana i Židova da prakticiraju svoju vjeru u Danskoj', piše The Independent.

Europski propisi zahtijevaju da se životinje prvo omami prije nego budu zaklane, ali odobravaju izuzeća po vjerskoj osnovi. Danska je odlučila da neće uvrstiti ta izuzeća u novi zakon.

Da bi se meso moglo smatrati košer po židovskom zakonu ili halal po islamskom zakonu, životinja mora biti pri svijesti prije nego se ubije.

Danski ministar za poljoprivredu i prehranu Dan Jørgensen kazao je kako su 'prava životinja ispred religije'.

Zamjenik izraelskog ministra vjerskih službi rabin Eli Ben Dahan rekao je kako 'europski antisemitizam pokazuje svoje pravo lice u cijeloj Europi te da čak raste u državnim institucijama'.