borba s covidom-19

Danska otvara granice za turiste, ali uvode gradacije zemalja

19.06.2020 u 19:43

Bionic
Reading

Danska će od sljedeće subote otvoriti svoje granice prema svim zemljama u Europi, osim Švedske i Portugala, a uspostavit će i tzv. „nordijski mehanizam“ koji omogućuje putovanje u regije i s regijama s niskom stopom zaraze

"Drago mi je što sada možemo poduzeti značajan korak prema normalizaciji i omogućiti Dancima putovanje u više zemalja u Europi", rekao je danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod u priopćenju za javnost.

Prema novom sustavu, danska Agencija za zarazne bolesti (SSI) svaku će zemlju u EU, Veliku Britaniju i Schengenu ocjenjivati ​​kao 'otvorenu', 'u karanteni' ili 'zatvorenu', temeljeći se na tome koliko je zaraženih registrirano prethodnog tjedna.

Ako je država prijavila manje od 20 zaraženih na 100.000 stanovnika tijekom prethodnog tjedna, rangirana je kao "otvorena", ako je registrirala manje od 30 slučajeva, tada se svrstava u "karantena" zemlju, a ako je registrirana iznad 30 rangira se kao "zatvorena".

Kriterij SSI-ija također će biti načini testiranja u pojedinim zemaljama kako bi se utvrdilo da su adekvatni.

Prva procjena bit će objavljena 25. lipnja, dva dana prije stupanja na snagu novog pograničnog režima, no u priopćenju za javnost navedeno je kako će se i Švedska i Portugal trenutno smatrati zemljama u 'karanteni'.

Švedska ima 75,5 slučajeva na 100.000, dok Portugal trenutno ima 20,2 novih slučajeva.

Međutim, ako zemlja u nordijskoj regiji ne ispunjava kriterije da bude 'otvorena', započinje poseban tzv. 'nordijski mehanizam' koji omogućava promatranje stope zaraze na regionalnoj osnovi.

To znači da će stanovnicima Skånea, Sörmlanda i Västerbottena u Švedskoj biti dozvoljen ulazak u Dansku.

Kao i prije, turisti koji u Dansku dolaze iz EU-a, schengenskih zemalja i Velike Britanije morat će dokazati da su rezervirali smještaj za najmanje šest noćenja.

Međutim, ovo se neće primjenjivati ​​na stanovnike 'pograničnih područja' Schleswig-Holstein, Skåne, Halland i Blekinge.

Čak i ako se jedna od tih pograničnih regija ocijeni u 'karanteni', stanovnici će i dalje moći ući u Dansku ako predoče negativan test na koronavirus star najviše 72 sata.