ozbiljno je

Danska očekuje najveći pad ekonomije od Drugog svjetskog rata

26.05.2020 u 14:46

Bionic
Reading

Danska ekonomija ove godine se suočava s najvećim padom od Drugog svjetskog rata, kao rezultat globalnih mjera zbog koronavirusa, rekao je u utorak ministar financija

"Ozbiljno je. Korona kriza će vjerojatno utjecati na dansku ekonomiju u nekoliko narednih godina. No iscrtali smo put izlaska iz krize te smo već poduzeli prve važne korake", izjavio je ministar Nicolai Wammen.

U travnju, Wammen je rekao da se Danska suočava s jednim od "najmračnijih poglavlja" svoje povijesti dok je vlada predvidjela pad između 3 i 6 posto.

Za usporedbu, očekuje se da ekonomija u eurozoni doživi pad od 7.5 posto ove godine.

Tijekom financijske krize 2009. godine, danska ekonomija doživjela je pad od 4.9 posto.

Danska je uložila više od 300 milijardi kruna u svoju ekonomiju kroz pakete pomoći, uključujući porez, PDV i izravne poticaje.

"Privremeni paketi pomoći trebaju se isporučivati u fazama i zamijeniti s mudrim ulaganjima i inicijativama koje će pokrenuti ekonomske aktivnosti", rekao je Wammen.

Danska je bila jedna od prvih zemalja koje su u ožujku uvele karantenu kako bi spriječile širenje epidemije koronavirusa te je jedna od prvih koja se otvara nakon uspješnog suzbijanja zaraze.