IZASLANSTVA POLOŽILA VIJENCE

'Današnji se blagdan, nažalost, često ne prepoznaje'

08.10.2013 u 12:57

  • +17

Polaganje vijenaca na Mirogoju

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Bionic
Reading

U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, izaslanstvo državnog vrha položilo je jutros vijence i zapalilo svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoju prisjećajući se poginulih hrvatskih branitelja i žrtava Domovinskog rata te svih zaslužnih za stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države

Zajedničke vijence predsjednika Republike, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade, položili su potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić te ministar branitelja Predrag Matić

Današnjim blagdanom prisjećamo se 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza sa bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

Ministar Matić u izjavi novinarima istaknuo je značaj toga datuma u novijoj hrvatskoj povijesti, no i ocijenio da se današnji blagdan, nažalost, često ne prepoznaje, za razliku od nekih drugih datuma, poput 30. svibnja ili 5. kolovoza.

Današnji je blagdan, rekao je, posebna prilika za obilazak grobova poginulih branitelja, bez kojih ne bi bilo ni današnje Hrvatske.

Polaganju vijenaca državnog vrha pridružila su se i izaslanstva Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije i udruge branitelja.

Izaslanstva su vijence položila kod Zida boli, Grobnice narodnih heroja, na grobu Ivice Račana, kod središnjega križa, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te kod zajedničke grobnice neidentificiranih žrtava iz Domovinskoga rata na Krematoriju.