presuda nakon četiri godine

Sanaderu četiri i pol godine zatvora za Planinsku, ostalima rad za opće dobro

07.04.2017 u 10:30

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader u petak je, nakon četiri godine suđenja, nepravomoćno osuđen na 4 i pol godine zatvora zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Sanader državi mora vratiti 17 i pol milijuna kuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude Kako je osuđen na kaznu manju od pet godina Sanader neće u zatvor dok presuda ne postane pravomoćna.

Iako je na sudu priznao da je Sanaderu u njegov dom u Kozarčevoj ulici nakon prodaje zgrade donio deset milijuna kuna i milijun eura mita u 'kutiji za hrenovke' Fiolić je osuđen na godinu dana zatvora koje može zamijeniti radom za opće dobro. Ista kazna dosuđena je i vlasniku tvrtke Inženjerski biro Mladenu Mlinareviću, čija je tvrtka preuveličala vrijednost zgrade u Planijskoj ulici prije nego što ju je od Fiolića kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Čobanković priznao i nagodio se

Bivši premijer od početka je odbacivao optužbe koje je Uskok, među ostalim, temeljio i na priznanju Petra Čobankovića koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na godinu dana zatvora. No, umjesto zatvora Čobanković je kaznu odslužio društveno korisnim radom u Caritasovoj pučkoj kuhinji. Zbog štete u 'slučaju Planinska' državno odvjetništvo je pred sudom u Vukovaru pokrenulo postupak u kojem od Čobankovića potražuje gotovo 38 milijuna kuna. To je suđenje obustavljeno do kraja zagrebačkog suđenja za 'Planinsku', no sud je ipak blokirao Čobankovićevu imovinu kako bi osigurao potraživanje.

  • +9
Presuda Ivi Sanaderu i ostalima u slučaju Planinska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Na posljednjem ročištu Sanader je ponovio da u travnju 2009. nije bio na zatvorenom dijelu Vladine sjednice na kojem je usvojena odluka o kupnji zgrade u Planinskoj ulici, a pretpostavlja da je tu točku u dnevni red, na Čobankovićev prijedlog, uvrstila njegova zamjenica Jadranka Kosor. Kazao je i da se Čobanković s Uskokom dogovorio da ga tereti u zamjenu za blagu kaznu.

Ustavni sud ukinuo presudu zbog ratnog profiterstva

Do današnje nepravomoćne presude Sanader koji je suočen s nizom uglavnom korupcijskih optužnica nije imao ni jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu jer je Ustavni sud na ljeto 2015. ukinuo presudu zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu. Vrhovni sud potom je ukinuo i nepravomoćnu presudu te naložio novo suđenje u slučaju Fimi media, u kojoj je zbog korupcije ranije osuđena i Sanaderova bivša stranka HDZ.

Odluka Ustavnog suda bila je i temelj za Sanaderovo puštanje iz Remetinca 25. studenog 2015. i ukidanje svih mjera opreza. Do tada je u istražnom zatvoru bez prestanka bio od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, branio sa slobode uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.