nategnuta klima

Dan prije krajnjeg roka pred gospićkim vijećnicima prijedlog proračuna za iduću godinu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 29.12.2017 12:50
  • Objavljeno 29.12.2017 u 12:43
Gospićki gradonačelnik Karlo Starčević (HSP) nema većinu u Gradskom vijeću

Gospićki gradonačelnik Karlo Starčević (HSP) nema većinu u Gradskom vijeću

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Na sjednici gospićkog Gradskog vijeća u subotu, 30. prosinca, trebala bi se nastaviti prekinuta sjednica od srijede, kada nije bio usvojen prijedlog gradskog proračun za 2018. godinu gradonačelnika Karla Starčevića (HSP), koji u Vijeću nema većinu

Rok za usvajanje proračuna je zadnji dan ove godine, ali Starčević je u petak najavio Hini da će sutra pred Vijeće doći opet s istim prijedlogom proračuna od 74 milijuna kuna, kao i u srijedu.

Nada se, kaže, pokojem amandmanu koji bi bio prihvaćen, kao i proračun u cjelini. Ako se to ne dogodi, najavio je kako će se s Klubom vijećnika HSP-a i svojih dvoje zamjenika povući na vijećanje o tome hoće li ili neće predložiti usvajanje odluke o privremenom financiranju.

Starčević: Klima je nategnuta, ali nadam se da će proračun biti usvojen

Upitan znači li to da zaista postoji mogućnost da ne predloži privremeno financiranje, što bi isprovociralo raspuštanje Gradskog vijeća i nove izbore za to predstavničko tijelo, Starčević je odgovorio: 'Klima je nategnuta, ali se nadam da će proračun biti usvojen i da neće biti potrebe niti za odlukom o privremenim financiranjem, niti za raspuštanjem Vijeća i novim izborima'.

  • +12
  • +9

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom ovoga rujna u Gospiću je otvorila svoj privremeni Ured

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Naime, vladajuća koalicija HDZ-HSS-HSP AS nije u srijedu prihvatila prijedlog proračuna jer, kako je rekao predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević (HDZ), predloženi proračun 'šikanira' umirovljenike, studente, maturante i druge građane, te su zatražili sastanak s gradonačelnikom i korekcije.

Višekratno gradonačelnikovo odbijanje da se između dvije sjednice sastane s vijećnicima, Radošević je nazvao 'omalovažavanjem Vijeća'.

Starčević, pak, kaže kako je demokratsko pravo svih vijećnika da na predloženi proračun upute amandmane i na taj način 'sukreiraju' proračun, ali da, kaže, vijećnici koji stoje uz HDZ to nisu iskoristili, već odgovornost za probleme 'lažima prebacuju na druge i to očito zato jer su pojedinci ostali bez različitih sinekura i pogodnosti, dodatnih financijskih izvora koje su im političke pozicije osiguravale'.

HDZ: Ne možemo dignuti ruku za gradonačelnikov proračun 

HDZ-ova vijećnica Jadranka Pejnović rekla je uoči nove sjednice da gradonačelnik Starčević odbija suradnju s vijećnicima većine u Gradskom vijeću, a da oni za njegov proračun ne mogu dignuti ruku 'jer su iz proračuna izbačeni umirovljenici, besplatne pripreme za državnu maturu i neki dobri razvojni projekti, a dogovor da se za stipendije osigura 170.000 kuna izigran je iako stavka iznosi samo 70.000 kuna'.

Gospićki gradonačelnik poznat je i po proizvodnji Velebitskog piva

Gospićki gradonačelnik poznat je i po proizvodnji Velebitskog piva

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Gradsko vijeća Gospića nije 'glatko' usvojilo ni rebalans proračuna za 2017. godinu, ali je onda ipak 12. ovog mjeseca jednoglasno usvojen, uz prethodno usvajanje amandmana devet vijećnika koalicijske većine, s čime se u pregovorima složio i gradonačelnik.

Rebalansom je neraspoređeni novac za stipendiranje studenata (170.000 kuna) 'preusmjerio' na božićnice za nezaposlene (300 kuna) i umirovljenike (200 kuna), s tim da je bivši gradonačelnik Petar Krmpotić (HDZ) najavio kako će vladajući pri izglasavanju proračuna za 2018. inzistirati na stipendijama za sljedeću akademsku godinu, za što su izradili i tekst Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata.

Starčević, međutim, tvrdi kako su napadi na proračun motivirani 'različitim interesima', pa navodi 'štetne ugovore iz prijašnjih mandata koji su u obradi DORH-a', a tvrdi i kako je 'jasno da se cijela kampanja vodi u svrhu zaštite pojedinih poduzetnika bliskih HDZ-u koji su proteklih godina imali vrlo korisne milijunske ugovore na štetu Grada'. Te je ugovore, kaže, on prekinuo te ukazao građanima 'na činjenicu da se njegov rad u gradskoj upravi svakodnevno opstruira'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!