POKAZIVANJE MIŠIĆA

Dan nakon arbitražne presude Kinezi pokazali novi superrazarač

13.07.2016 u 22:04

Bionic
Reading

Istog dana kada je Stalni arbitražni sud u Haagu presudio protiv kineskih teritorijalnih pretenzija na Južno kinesko more, Peking je pokazao svoj četvrti razarač naoružan navođenim raketama

Razarač 052D klase Yinchuan prikazan je u pomorskoj bazi Yulin u gradu Sanya u provinciji Hainan, a radi se o najsuvremenijem kineskom borbenom plovilu dužine 150 metara.

Opremljen suvremenim sustavom naoružanja, Yinchuan se može obraniti od napada iz zraka, s podmornica i mora.

Prema navodima kineskog vojnog stručnjaka Tsao Weidonga, novi kineski razarač nadmašuje južnokorejski razarače klase Sejong, japanske razarače klase Atago i američke razarače klase 'Arleigh Burke'.

Brod je otkriven odmah nakon što je Stalni arbitražni sud presudio protiv Pekinga u sporu o teritorijalnim pretenzijama na Južno kinesko more

Podsjetimo, Tribunal je zaključio kako ne postoji pravna osnova za kineskim povijesnim polaganjem prava na morske oblasti u okviru takozvane linije devet crtica.

Tenzije su bile velike na vodenim putevima kroz koje prolazi međunarodna trgovina u godišnjoj vrijednosti oko pet milijardi dolara, a Peking je dolio ulje na vatru sagradivši umjetni otok u regiji za koju SAD i njezini pacifički saveznici tvrde da je pokušaj uspostave zračne obrambene zone.

Kao odgovor na to Pentagon je izveo brojne patrole u okviru dvadesetak kilometara od teritorijalnih granica projekta i  izveo nekoliko vojnih vježbi sa svojim regionalnim partnerima, što je Peking shvatio kao opasnu provokaciju.

Kina, naime, tvrdi kako ima pravo graditi na svojem teritoriju i tvrdi da će se umjetni otoci koristiti prvenstveno u civilne svrhe.

Odgovarajući na odluku Haaga, kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako ne prihvaća odluku suda, dodajući kako je ona 'ništavna, nevažeća i ničim obavezujuća'.