ZviŽdač u prvom planu

'Najveći ljevičar u HDZ-u' zakucao je stranku svjedočenjem u slučaju Fimi media, a danas savjetuje strance: 'Ako je moj iskaz pomogao da Hrvatska uđe u EU, drago mi je'

14.10.2021 u 13:23

Bionic
Reading

Ključni svjedok u aferi Fimi media, u kojoj je ovog tjedna napokon objavljena pravomoćna i osuđujuća presuda HDZ-u, Ivi Sanaderu i nizu njegovih bliskih suradnika, bivši je član Uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović: U siječnju 2010. godine na HTV-u je progovorio o sistemu izvlačenja novca iz državnih tvrtki i Sanaderovu sastanku s njihovim direktorima, a potom i svjedočio u USKOK-u. Prošao je osobnu i profesionalnu kalvariju, prijetnje i gubitak posla. Danas je profesor na fakultetu i konzultant stranih kompanija, no naglašava da nema nikakvih poslova s državom

'Šutio sam dugo, čekao da presuda postane pravomoćna. Prije desetak godina vjerovao sam da ću imati provalu emocija kada se to dogodi, no danas sam djelomično ravnodušan. Ali svakako mi je drago da je pravda pobijedila', kaže Mihanović za tportal.

'Ako je moje svjedočenje pomoglo da Hrvatska zaključi Poglavlje 23 i napokon uđe u Europsku uniju, to mi je najveća osobna satisfakcija. Treba samo zamisliti u kakvoj bismo bili situaciji da, sa svim problemima koje imamo, danas nismo u EU. Poznata je stvar da s Jadrankom Kosor nisam bio u velikoj ljubavi, ali ona je u tom trenutku omogućila institucijama da rade, dok je Mladen Bajić bio dovoljno drzak da tako i postupi. Vidjet ćemo hoće li se, recimo, u Austriji dogoditi nešto slično', dodaje Mihanović.

Kurioziteta radi, treba kazati da je on još uvijek nominalno član HDZ-a - no nije aktivan. U samoj stranci često su ga znali proglasiti 'najvećim ljevičarem', pa bi on uzvraćao tvrdnjom da je i Isus bio takav. Mihanović smatra da 'korupcija nema boje' i da je krivnja za kriminal uvijek na odgovornim osobama, pa tako i onima koje su vodile stranku, dok nije toliko uvjeren u krivnju kompletnog HDZ-a.

'Po današnjim tumačenjima nejasno je jesam li ovom presudom osuđen i ja osobno kao član. Nadam se da nisam', kaže sugovornik tportala.

Sveučilišni profesor i poslovni konzultant

Ubrzo nakon iskaza USKOK-u smijenjen je s mjesta člana Uprave Croatia osiguranja, po svemu sudeći na direktnu intervenciju tadašnje premijerke Jadranke Kosor. U doba koalicijske vlasti nešto kasnije imenovan je predsjednikom Uprave državnog Croatia zdravstvenog osiguranja, u kojem je odradio pun mandat, a potom je napravio zaokret u karijeri.

'Danas sam sveučilišni profesor i poslovni konzultant, ali isključivo za strane kompanije', rekao je za tportal.

Na Sveučilištu Sjever Damir Mihanović predaje ekonomsku grupu predmeta, od menadžmenta do osiguranja ili financijskih institucija i tržišta.

U poslovnim servisima bilježi se njegova ne osobito uspješna tvrtka Mihanović ulaganja, koja je ovog ljeta brisana iz registra, te Mihanović savjetovanje koje nema zaposlenih i trenutno je u blokadi. Prihode je imalo jedino 2018. godine, i to u točnom iznosu od milijun kuna.

'Primarno se bavim poslom na sveučilištu, no bio sam ili još uvijek jesam konzultant stranih kompanija za poslove u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. Mahom se radi o pothvatima bliskima mojoj poslovnoj specijalizaciji', kazao nam je Mihanović.

Među njima se nalazi belgijska Lindbergh Care grupa, koja gradi domove za starije i nemoćne osobe u Dugoj Resi i Slavonskom Brodu, a spominjali su se slični projekti i u drugim dijelovima Hrvatske, te španjolska Neat Group. Ova druga tvrtka zapravo je dio francuske multinacionalne kompanije Legrand te je specijalizirana za tehnološke platforme za ustanove zdravstvene i socijalne skrbi. Između ostalog, nudi upravo rješenja na području socijalne i zdravstvene skrbi, telemedicine i slično. Mihanović kaže da su strani partneri prepoznali njegovo dugogodišnje iskustvo u osiguravateljskom i zdravstvenom sektoru.

Dovodi s Amerikancima veliki hotelski lanac u Split?

'Da, surađujem i s jednom američkom konzultantskom tvrtkom i uključen sam u neke investicijske projekte vezane uz turizam i američke brendove u Dalmaciji, između ostalog baš u Splitu', govori Mihanović, inače rođeni Splićanin.

Tportal je u samom Splitu neslužbeno doznao da se radi o konzultantskoj tvrtki u vlasništvu nekadašnjeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Jamesa Foleyja, angažiranoj na dovođenju velikog hotelskog lanca u ovaj grad. Mihanović je to odbio komentirati jer je vezan ugovorom o povjerljivosti.

Repove afere Fimi media jedan od najpoznatijih zviždača u Hrvatskoj po svemu sudeći vući će još dugo, makar se čini da se s time zasad vrlo solidno nosi. Jednim okom je, kaže, uvijek budan, a nije neugodno znati da se može uspjeti i bez poslovanja s državom.

  • +5
Damir Mihanović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL