dalmatia tower

Tportal doznaje: Najviša zgrada u Hrvatskoj otvara se idućeg tjedna

12.07.2023 u 18:19

Bionic
Reading

'Dalmatia Tower' u Splitu, najviša građevina u Hrvatskoj, ovog tjedna dobio je uporabnu dozvolu i od idućeg tjedna službeno započinje s radom, doznao je tportal

U tornju visokom oko 135 metara nalazit će se prvi hrvatski hotel grupacije 'Marriott', ali i uredi niza IT kompanija - između ostalog i 'Ericssona' - s oko tisuću zaposlenih.

Uredske prostorije nebodera već se useljavaju dok će hotel, kako je najavljeno tportalu, prve goste primiti 17. srpnja.

Uporabna dozvola za 'Dalmatia Tower' pristigla je nakon višemjesečnog sporenja investitora Josipa Komara s jedne i splitske gradske vlasti predvođene Ivicom Puljkom i Bojanom Ivoševićem s druge strane, oko njegove navodne nelegalnosti. Gradska vlast u više navrata odbijala je izdati izmjene dozvole, tvrdeći da je nadgrađe ove zgrade nelegalno.

U priču se umiješalo Ministarstvo prostornog uređenja koje je protumačilo da su izvedeni radovi u skladu s planovima i dotadašnjim dozvolama, te da se ionako radi o 'neznatnim odstupanjima'.

Nakon toga, splitska vlast izdala je jednako tumačenje, a onda i dozvolu. Proteklih tjedana neboder je prošao tehnički pregled da bi mu sada napokon bila izdana i uporabna dozvola.

'Zadovoljan sam jer napokon počinjemo raditi. Sretni smo i ponosni što smo u punom smislu riječi realizirali strateški projekt za Split, Dalmaciju i Hrvatsku. Veseli me što ćemo otvoriti nova radna mjesta i što smo gradu Splitu uz turističku, zauvijek dali vizuru i poslovne sredine s našom monumentalnom građevinom. Građani Splita najbolje znaju tko ruši, a tko gradi i oplemenjuje ovaj grad', rekao je za tportal rekao investitor Josip Komar.

U Dalmatia Toweru smjestit će se prvi hrvatski AC Hotel Split by Marriott sa 214 smještajnih jedinica, točnije 210 soba i četiri apartmana. Zahvaljujući specifičnom obliku tornja, sve će sobe imati pogled na more. Uz pet modularnih konferencijskih dvorana ukupnog kapaciteta 300 osoba, gostima će na raspolaganju biti i spa & wellness centar s unutarnjim bazenom i teretanom, potom à la carte restoran, bar i lounge.

  • +6
Dalmatia Tower Izvor: Promo fotografije / Autor: Westgate/Eddy Meštrović