SRUŠENI SVI REKORDI

Dalmacija piše meteorološku povijest!

01.12.2014 u 11:06

Bionic
Reading

Hrvatska je trenutno podijeljena na dva različita temperaturna svijeta. Dok je u unutrašnjosti već više dana hladno pod maglom i niskim oblacima, na Jadranu su temperature zraka iznimno visoke za ovaj dio godine

Prosinac je u Dalmaciji počeo s noćnim temperaturama koje više priliče ljetu nego klimatološkoj zimi koja je upravo počela. U Splitu je u noći s nedjelje na ponedjeljak zabilježena najviša temperatura dosad izmjerena u prosincu. Prema podacima DHMZ-a, do današnjeg dana najviša temperatura zraka izmjerena na mjernoj postaji Split Marjan iznosila je 18,1°C, a bila je zabilježena 5. prosinca 1979. Međutim ovaj rekord oboren je već u prvom satu nakon ponoći i sada iznosi 18,6°C! Kako se postaja nalazi na više od 100 metara nadmorske visine u marjanskoj šumi, temperatura zraka u samom gradu bila je malo viša, a još toplije bilo je na makarskom i dubrovačkom području.

Dežurna prognostičarka DHMZ-a Nataša Strelec Mahović za tportal je objasnila da to ne treba čuditi jer na temperature u Dalmaciji utječe jako jugo. Ono sa sobom nosi velike količine saharskog zraka koji se nad našim Jadranom ne može znatnije ohladiti jer se ni more nije ohladilo.

'Već dvije godine more se nije hladilo kao što je to uobičajeno i njegova temperatura još uvijek je razmjerno visoka. U Splitu je 17 stupnjeva pa uz ovako jako jugo, koje nosi toplinu s površine mora, temperatura zraka ne može biti niža. To je jedan od razloga ovako toplog vremena. Samo na sjevernom Jadranu temperature mora su oko 14 – 15 stupnjeva. Dubrovnik ima 19°C, što su kasnoproljetne temperature, a ne zimske, pa se još može kupati bez problema', rekla je Strelec Mahović.

Član Crometea Rade Popadić za tportal je rekao da je i jutrošnja minimalna temperatura zraka bila rekordna.

'Iznosila je 17,4 stupnjeva, tako da je i ovaj rekord oboren jer je dosad najviša minimalna temperatura u prosincu na postaji Split Marjan bila 16,0°C, što je izmjereno 3. prosinca 2004.. U Dubrovniku je zabilježen maksimum od 20,2°C, a u protekloj noći nedostajale su samo dvije decimale stupnja da se dosegne isti rekord. Ipak, da bi ovi rekordi bili potvrđeni, ističe Popadić, trebat će pričekati 21 sat. Naime ako do tada temperatura na Marjanu ne padne ispod 16 stupnjeva, onda će današnji dan imati dosad najvišu izmjerenu minimalnu temperaturu za prosinac', objasnio je Popadić.