REZANJE ŽUPANIJA I OPĆINA

Dalić na Facebooku: Svi zazivaju reforme, a rješenje ne nude

04.03.2015 u 10:19

Bionic
Reading

Nekadašnja saborska zastupnica HDZ-a, danas nezavisna zastupnica Martina Dalić osvrnula se na raspravu o nužnoj reformi državne i javne uprave u sklopu čeka se SDP-a zalaže za smanjenje broja županija dok je HDZ za smanjenje broja gradova i općina. Naglašava kako su prijedlozi i dalje bez konkretnih rješenja o izgledu bilo koje od potrebnih reformi

Dalić u poduljem statusu na Facebooku podsjeća da je upravo ona u listopadu prošle godine kao nezavisna zastupnica predložila raspravu o paketu zakona za reformu državne i javne uprave koja će se na dnevnom redu Sabora naći ovaj tjedan.

'Reforme i isticanje nužnosti strukturnih reformi postalo je gotovo opće mjesto u hrvatskom političkom prostoru. Vladajući najavljuju reforme, ali doduše 'bez razbijanja i rasturanja', šef oporbe iznenada poručuje da 'drugoga puta nema', a Europska komisija šalje sve oštrije požurnice. Na reforme poziva i za njih se zalaže i predsjednica Republike. Pri tome se posebno često i gotovo jednoglasno ističe nužnost reforme državne i javne uprave. No u svoj toj kakofoniji samouvjeravanja i samoohrabrivanja političara, konkretnih rješenja o izgledu bilo koje od potrebnih reformi tj. promjena postojećeg načina rada i postupanja – nema', kaže Dalić.


Kaže da vladajući u četvrtoj godini mandata i dalje dvoje, 'u nedostatku vizije, spremnosti i sposobnosti da sami dizajniraju i odlučno pokrenu reforme', no da su ipak odlučili testirati raspoloženje i dopustiti plenarnu raspravu o nezavisnom prijedlogu paketa zakona koji se tiču reforme javne uprave.

'Smatram, naravno, da ne postoji opasnost od usvajanja ovih prijedloga, jer je o svakom od njih Vlada dala negativno mišljenje. Međutim, predstojeća plenarna rasprava je ipak izvrsna prilika da se na temelju konkretnih prijedloga rasvijetli stvaran stav i odnos političkih stranaka i pojedinaca prema reformama. Drugim riječima, bit će to prilika za ocjenu vjerodostojnosti i iskrenosti zalaganja za reforme o kojima ovih dana u hrvatskom političkom prostoru tako često samo slušamo, bez ikakvog djelovanja', zaključuje Dalić.