'JOPA, OVO NIJE KRAJ...'

Đakić priznao da je burno reagirao na smjenu Tolušića, otkrio i kako mu je Plenković obrazložio taj potez

20.07.2019 u 11:56

Bionic
Reading

Nakon smjene potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, siva eminencija virovitičko-podravskog HDZ-a, saborski zastupnik Josip Đakić, nije krio razočarenje. U razgovoru za Večernji list progovorio je detaljnije o tome kako mu je premijer Andrej Plenković obrazložio spomenutu odluku, zbog koje je, prema pisanju medija, na sjednici predsjedništva HDZ-a reagirao vrlo burno

'Ma nikakvo predinfarktno stanje... Teško mi je, to je poznato, sakriti emocije u važnim događajima, a ono što se zbilo u srijedu svakako jest velik događaj. Smjenu ministra iz naše sredine koji je dobro radio svoj posao stvarno nije lako prihvatiti', pojašnjava Đakić za Večernji. Ustvrdio je kako je on posljednji saznao da će Tolušić biti smijenjen, jer su oni koji su o tome odlučili 'znali kako će reagirati'.

Prepričavajući Plenkovićeve argumente za smjenu, Đakić prenosi premijerove riječi: 'Jopa, ovo nije kraj, nego korak u stranu, da bi u budućnosti bilo sve što treba. Mi ne mijenjamo odnos, ja nemam ništa protiv vas', rekao mu je navodno Plenković, uvjeravajući ga da će Tolušićeva nasljednica Vesna Bedeković (iz Pitomače pored Virovitice) postati ministrica koja će za njihov kraj biti isto ono što je bio i Tolušić.

  • +2
Josip Đakić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Govoreći o rekonstrukciji Vlade, Đakić kaže kako ona može pridonijeti dobrome, no primjećuje i kako se novim ministrima 'već prvi dan vadi prljavi veš, secira ih se, kiti ih se svakakvim epitetima. Ako tako nastave o svakome novome ili starome članu Vlade, nismo ništa postigli', komentira iskusno Đakić.

Ipak, tvrdi da ostaje vjeran HDZ-u, zbog čega je i podržao nove ministre. 'Bit ću uključen u kampanju maksimalno, kao i dosad. Bit ću možda i više operativan na terenu jer europski su izbori točno pokazali gdje se događaju greške i što nije odrađeno. Stoga neću prepustiti više nikome, ni izbornom stožeru u Zagrebu, ni izbornom stožeru u Virovitici, ni onima koji će biti imenovani za voditelje stožera, nego ću sam uhvatiti sve u ruke i učiniti sve da Kolinda Grabar-Kitarović pobijedi i osvoji drugi predsjednički mandat', zaključio je Đakić.