komunikacijska analiza

Skenirali smo političku dramu u Banskim dvorima: Kakav je bio Plenković, čime je Murganić pobrala simpatije i što je bilo Žalac?

18.07.2019 u 14:06

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković odradio je dobro rekonstrukciju Vlade, posebno uzevši u obzir sve okolnosti, no to se odnosi samo na komunikacijski dio i interakciju s javnosti. Sadržajno, postoji tu jako puno problema, smatra komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić, analizirajući za tportal najnovija događanja u Banskim dvorima. Smiljana Leinert Novosel ističe da od Plenkovića u komunikacijskom smislu nismo dobili odgovore na ključna pitanja: Koji su razlozi odlaska ministara, je li to nezadovoljstvo njihovim radom, loš imidž ili njihove afere. Obje naše sugovornice ugodno je pak iznenadila bivša ministrica obitelji

'U nastupu u kojemu je izgovarao imena novih ministara Plenković je djelovao nekako usamljen, kao Pale sam na svijetu, no s druge strane pojačao je dojam i informacije da je on jedini koji odlučuje o svemu. Čak je i Gordan Jandroković kao predsjednik Sabora objavio da je stranka dala mandat predsjedniku da autonomno donese odluku, što je dosta neuobičajeno za parlamentarnu demokraciju', smatra Mamić.

'U stvarnosti, ovo zvuči i izgleda kao prva Vlada koja bi se doista mogla nazvati Plenkovićevom i cijeli HDZ pristao je na to: u prošlosti je naslijedio velik broj kadrova koji su se smatrali kompromisom s Tomislavom Karamarkom i njegovom elitom, a sada bira potpuno sam. Očigledno je morao donijeti neke teške odluke jer ono što javnost želi i očekuje, barem kada je riječ o kadrovskim rješenjima, stranka ne želi. To vrijedi za sve, a ne samo za HDZ: želje građana najčešće su u potpunoj suprotnosti sa željama stranačkih elita i frakcija. A on kao predsjednik stranke i Vlade ovisi i o jednima i o drugima - stranci koja ga treba kandidirati, podržavati i financirati te biračima koji bi trebali glasovati za njega', dodaje Mamić.

U srži sadržajnih i suštinskih problema najnovije rekonstrukcije Vlade jest činjenica da je glavni kriterij smjene ministara ponovno njihova percepcija u javnosti, što je po njoj i dalje vrlo ozbiljan problem.

'Plenković se od početka ponaša konzistentno i nijednog svog ministra nije ukorio kada su afere počele izbijati, nego konstantno ponavlja da se radi o pritisku javnosti i medija. Percepcija doista jest iznimno važna u politici i on je svjestan toga, no za katarzu je potrebno i priznanje jer ipak postoje i uzroci loše percepcije i dojma u javnosti; takvo stanje nije nastalo ni iz čega. Tužno je to da nitko nije progovorio o stvarnim događajima i aferama, pa makar se vodio onom da se pola prašta onome tko prizna', kaže Mamić.

U prijedlozima novih potpredsjednika Vlade ona iščitava Plenkovićeve prioritete na ulasku u posljednju godinu premijerskog mandata: Zdravko Marić tu je zbog projekta uvođenja eura, a Davor Božinović zbog pristupa Hrvatske šengenskoj zoni.

'Kod odlazećih ministara nagledali smo se svega i svačega, no iskreno moram kazati da me vrlo ugodno iznenadila Nada Murganić. Ona je jučer spremno komunicirala s medijima, a danas se jedina pojavila na sjednici Vlade, što je gesta odrasle, zrele, razumne i racionalne osobe, premda joj osobno sasvim sigurno nije bilo lako. S druge strane, Gabriela Žalac pokazala je potpuno nerazumijevanje vlastite uloge i neshvaćanje da ona nema što odlučivati o davanju izjava; to je naprosto njena dužnost. Javna sfera donosi puno privilegija, što ona zasigurno zna, ali i puno tereta ili obveze poput komunikacije s medijima', komentirala je Mamić potpuno ignoriranje novinara dojučerašnje ministrice.

'Upravo njena afera s Mercedesom bila je prva koja je izazvala bijes javnosti, da bi se ostale afere lančano nadovezivale. No ako je zbilja točno to da je kazala kako se osjeća poput silovane i ostavljene žene, to je ozbiljna uvreda svim žrtvama silovanja', zaključuje Mamić.

Po reakciji Tomislava Tolušića ona smatra da verbalno možda jest bio spreman na smjenu i odlazak, no i da se radilo o jezičnoj figuri jer svi ostali znaci ukazuju na to da nije očekivao naći se u kvoti smijenjenih ministara.

Komunikacijska stručnjakinja Smiljana Leinert Novosel upozorava na to da je Andrej Plenković prilikom predstavljanja nastojao oslikati isključivo najbolje osobine svojih kandidata za funkcije ministara.

'On je želio poručiti da potpuno vlada situacijom te da iza sebe ima veliku podršku stranke i njemu bitnih osoba, no u komunikacijskom smislu nismo dobili odgovore na ključna pitanja. Koji su razlozi odlaska ministara? Je li to nezadovoljstvo njihovim radom, loš imidž koji se onda prelijeva na Vladu i stranku ili njihove afere?' kaže Leinert Novosel.

I nju je, priznaje, ugodno iznenadila Nada Murganić.

'Svoj pravi karakter ljudi u najvećoj mjeri pokazuju upravo u trenucima nekakvih gubitaka ili općenito negativnih okolnosti, a meni osobno sviđaju se osobe koje to prihvate i ne potonu. Vrlo je pozitivna osobina biti prisutan do kraja i signalizirati pripadnost ekipi, bez obzira na osobni ishod', dodaje ova stručnjakinja, navodeći i suprotni primjer: 'Gospođa Žalac morala bi znati gubiti i prihvatiti nešto s čime se osobno ne slaže, što ju kao osobu možda čak pogađa ili žalosti. Nitko ne voli osobe koje javno vrijeđaju ili ljute se, to ljude naprosto odbija', zaključuje Leinert Novosel.

  • +8
Sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL