NAJDOMOLJUBNIJA PONUDA

Dajte 300 eura i postanite suvlasnici Kupara

13.03.2014 u 15:14

  • +15

Kupari

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Bionic
Reading

Uz tvrtku u suvlasništvu Ivice Todorića, Valamar u suvlasništvu grofa Eltza, tursku tvrtku Rixos grupa i tvrtku Titan nekretnine iza koje stoji javnosti nepoznata Oksana Dvinskykh, interes za ulaganje u devastirani turistički kompleks Kupari iskazala je i Braniteljska zadruga Mir. Kako jedna zadruga koja je osnovana prošle godine misli prikupiti 200 milijuna eura koliko je potrebno za obnovu nekadašnjeg oficirskog ljetovališta? Po veteranima Hrvatske ratne mornarice, jednostavno! Nekoliko stotina tisuća ljudi treba uložiti 300 eura i financijska konstrukcija je gotova

Kako kaže predsjednik zadruge Želimir Čizmić za tportal, oni nisu kao 'oni dragovoljci o kojima se svašta priča, koji sjede ispred kafane i piju pivo i svatko im je kriv za sve'.

'Zadrugarstvo otvara radna mjesta, odgovorno i solidarno se odnosi spramfinancija, uključuje mnoge proizvode svojih i članova priključenihzadruga, aktivira energiju, potiče multiplikaciju (u jednoj prihodovanojkuni, uključeno je mnogo domaćih proizvoda, a ona se 'okrene' višeputa), a sve to rađa optimizam koji s vremenom postaje 'zarazan' i vraćase u društvo kroz (izgubljeno) samopouzdanje. Zadrugarstvo u Europiostvaruje oko pet milijuna radnih mjesta, u RH je 20 tisuća (za sada)zadrugara, unatoč manjkavoj zakonskoj regulativi', stoji među ostalim u zadrugarskoj ponudi.

'Želimo nešto napraviti za državu za koju smo se borili', dodaje i poručuje kako bi dobit koju bi ostvarivali u obnovljenim Kuparima davali državi. U zadrugarstvu vidi budućnost Hrvatske, a taj je oblik djelovanja kod nas još nedovoljno prepoznat. Naglašava da je u svijetu oko milijardu zadrugara, dok zadrugarstvo u Europi ostvaruje oko pet milijuna radnih mjesta. Iza Zadruge Mir ne stoji nitko, nisu paravan ni za koga, uvjerava nas.

Pojasnio je kako misli realizirati ovu pomalo utopističku ideju: 'Mi već deset godina razmišljamo o Kuparima. A kako bismo to financirali? Tako da članovi zadruge sa svojim članskim ulogom investiraju po 300 eura i onda bi bili na neki način dioničari, vlasnici. Mi računamo s milijun članova. Oni bi tu ljetovali i zimovali 30 posto jeftinije, a računamo na popunjenost od 350 dana godišnje.'

Profitirali bi, kaže, mnogi. Posao bi dobile isključivo hrvatske građevinske tvrtke, nabava bi također obuhvaćala samo domaće proizvode, a otvorili bi između 500 i 600 radnih mjesta. 'Mislim da je to ostvarivo ako postoji dobre volje', dodaje Čizmić. Svoju ideju pokušali su prezentirati mnogima, među ostalim i predsjedniku Josipoviću koji ih podržava. Do premijera nisu uspjeli doći.

Zadrugu čine bivši suborci, veterani Hrvatske ratne mornarice. Među njima je i Vlaho Lonza, dugogodišnji član Uprave i zamjenik predsjednika Uprave Atlantske plovidbe. 'Atlantska nema veze s nama. Nama je čast što je Lonza predsjednik Nadzornog odbora naše braniteljske zadruge. Namjerno smo ga stavili jer hoćemo raditi pošteno i transparentno. 'U mornarici smo bili u kontaktu i sa svjetskim udrugama veterana. Oni svi čekaju da se nešto dogodi da počnu uplaćivati, da postanu zadrugari', zaključuje Čizmić.

Lorencin očekuje još investitora

'Tijekom ili do kraja mjeseca travnja izradit će se natječaj koji će biti otvoren najvjerojatnije 60 dana, u kojem roku će investitori trebati dostaviti svoje obvezujuće ponude. Računamo da će se javiti još investitora, budući da iskaz interesa nije bio obvezujući. Na taj način smo samo željeli i formalno vidjeti interes, jer radi se o ovako velikom, zahtjevnom i važnom projektu. Dakle, on postoji, zainteresirane su ozbiljne turističke kompanije i možemo reći da smo itekako zadovoljni', rekao je ministar turizma u četvrtak.