SUĐENJE ZA UBOJSTVO PUKANIĆA

'Da sam Englez ili Nijemac, ne bih bio u zatvoru'

22.09.2010 u 10:56

Bionic
Reading

Slobodan Đurović, peti optuženi za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića iznosio je danas pred sudskim vijećem Županijskoga suda u Zagrebu svoju obranu, u kojoj je naglasak stavio na napad na USKOK, novinare i, prema njegovu mišljenju, lažno svjedočenje krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića te prvooptuženog Matanovića

S gnušanjem je odbacio optužnicu koja je, prema njegovom mišljenju, složena na osnovi priče 'jednog maloumnika'. Cijela je optužnica, smatra Đurović, složena za policijsko-političke svrhe, a USKOK je savjetovao Marjanoviću kako da konstruira priču.

'USKOK nema ništa protiv mene, moja imovinska situacija takva je da novac koji imam ne mogu potrošiti dok sam živ. Što bi bio moj motiv da napravim jedno takvo gnjusno djelo?' zapitao je Đurović

Potom je naveo kako je 31 godinu (od 1976) živio u Parizu u kojem je imao 17 butika s odjećom, trgovao i s nekretninama, a početkom privatizacije u Srbiji 2005. vratio se u Beograd. Tamo je, kaže, osnovao brojna trgovačka društva i počeo ulagati u nekretnine.

'Svaki je moj euro transparentan i to se može provjeriti. Dvije sam godine živio u hotelu Intercontinental i nijedan moj mjesečni račun nije bio manji od 10.000 tisuća eura. Sve se to može provjeriti, ja sam u hotelu imao ured, a gradio sam šoping-centre i ulagao u crnogorski turizam', kazao je Đurović.

Potom se okomio na medije koji su pisali po nalogu USKOK-a, a sve kako bi se njega prikazalo kao kriminalca.

'Zašto bih se ja u 55. godini života počeo baviti kriminalom? To je nestvarna priča koja nije ni za djecu iz vrtića', istaknuo je Đurović.

Ustvrdio je i da njegov nadimak nikad nije bio Kardinal te da se sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam nikad nije ni družio.

'Od Jocića sam stariji osam godina. Točno je da sam mu ja vjenčani kum. On je živio u Nizozemskoj, ja u Francuskoj, nikad se nismo družili. Mene se nigdje ne spominje da sam bio u kontaktu s Jocićem u posljednjih godinu i pol dana. Jedino mjesto je bilo sudsko ročište.
Jocić iz poštovanja prema meni kao starijoj osobi nikad ne bi ponudio krivično djelo. Nestvarna je tvrdnja da sam ja radio po njegovom nalogu. On meni ne može ništa naložiti, baš kao ni nitko drugi, jer ja sam u tim godinama kad imam dovoljno životnog iskustva', napomenuo je Đurović.

Da plastično opiše koliko je, Marjanović nepouzdan svjedok, Đurović je rekao kako je 'krunski svjedok tijekom davanja iskaza rekao da je u Bugarskoj oteo dva čovjeka i utrpao ih u gepek Golfa trojke'.

'Pa u gepek Golfa trojke ne stanu ni dva patuljka iz cirkusa', rekao je Đurović.

Iznoseći svoju obranu, rekao je i da osim Roberta Matanića, od ostalih optuženika nikoga nije poznavao, a s prvoopotuženikom se našao u nekoliko navrata kako bi riješili pitanje duga od 15. 500 eura još iz vremena dok je Matanić služio kaznu u Sremskoj Mitrovici.

'U noći kad sam uhapšen, našao sam se s Matanićem zbog toga u Spačvi. Da sam ja kojim slučajem organizirao ubojstvo, meni ne bi nikad palo na pamet da se šest dna nakon toga vratim u Hrvatsku. DORH valjda misli da sam retardiran pa sam se vratio', naglasio je Đurović.

Pred sudskim se vijećem zapitao i kako to da ga Matanović nije optužio prvoga dana, već je svoj iskaz promijenio nakon što su mu u posjetu u zatvoru bili čelni ljudi iz USKOK-a. Prema tom iskazu, Pukanićevo ubojstvo preko Đurovića naručio je Vladimir Zagorec.

'Da je to laž, pokazuje i da Zagorec nikad nije pozvan za svjedoka, a nikad nije ni saslušan. Je li ovo pravda na dva kolosijeka? Da sam ja Amerikanac, Englez ili Nijemac, ja danas ne bih bio u zatvoru', zaključio je Đurović.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak kada bi optuženik trebao odgovarati na pitanja obrane i USKOK-a.