ŽIVOT PIŠE ROMANE

Čuvao je Titov grob, a danas diže spomenik Mili Budaku

01.07.2016 u 15:18

Bionic
Reading

Josip Ćaleta, nezavisni načelnik općine Bilice kod Šibenika, i dalje ne vidi problem u činjenici da je baš ondje otvoren (i blagoslovljen!) bespravni mol sa šezdesetak vezova, nazvan po ministru iz NDH Mili Budaku. Nakon svečanog otvaranja, a zatim i dvije diverzije grafitima te zalijevanjem crnom bojom kamene ploče u spomen 'književniku i hrvatskom domoljubu', Ćaleta odbija dalje raspravljati o ovom slučaju jer mu je, kaže, puna kapa

'Sve smo rekli, odluka Općinskog vijeća je takva i mi smo je proveli. Neka javnost prosudi tko ovoj državi čini štetu i zlobu', kaže Ćaleta za tportal i javno poziva povjesničare 'da se okupe i riješe to što trebaju'.

'Povijest pišu pobjednici, ali neke stvari ne mogu se promijeniti. Uostalom, mi smo trinaesta općina u Hrvatskoj u kojoj postoji nešto nazvano po Mili Budaku', objašnjava načelnik najmlađe i najmanje općine u Hrvatskoj s otprilike dvije tisuće stanovnika. Odluku o kontroverznom molu donijelo je Općinsko vijeće u kojemu ogromnu prevlast imaju njegova lista i HDZ-ova koalicija.

Josip Ćaleta postao je načelnikom netom osnovane općine prije tri godine, kada je pobijedio kao nezavisni kandidat. U medijima je predstavljen kao 'hrvatski branitelj i novinar', što on doista jest - u Domovinski rat priključio se kao dragovoljac početkom devedesetih, a Hrvatsku vojsku napustio je tek 2004., a i danas kao dopisnik surađuje sa Šibenskim listom, novinama u vlasništvu Europapress holdinga.

Kako život često piše romane, tako i u njegovu slučaju postoji jedan dosta simpatičan detalj: kao devetnaestogodišnji mladić, Ćaleta je vojni rok služio u Beogradu. I to ni manje ni više nego u Titovoj gardi, počasnoj postrojbi u koju se sasvim sigurno nije dospijevalo baš slučajno, a čiji je najvidljiviji zadatak bio čuvanje Titova groba.

'Da, bio sam u vojnoj pošti 4795 Beograd, u Titovoj gardi', potvrdio je Ćaleta za tportal pripadnost postrojbi u kojoj je, između ostalih, služio i bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. Dio šibenskih novinara s kojima smo razgovarali tvrdi da je u prethodnim prilikama, komentirajući ovaj detalj, načelnik Bilica obično odgovarao s 'bila su to druga vremena, j...ga'. Danas je ipak nešto konkretniji.

'Netko je bio u Beloj crkvi, netko u mornarici, a ja sam bio u Titovoj gardi. Ali kao redovni vojnik na odsluženju vojnog roka. I, ne, nikada nisam bio član Saveza komunista', govori on. Objašnjava da je njegova obitelj dala pet partizanskih boraca, a pradjeda su mu strijeljali komunisti.

'U Titovu gardu otišao sam 7. siječnja 1984., a skinuo se početkom prosinca. Dobio sam skraćenje zbog bolesti u obitelji', objašnjava Ćaleta.

Njegovo raspoređivanje u elitnu postrojbu JNA kuloari pripisuju utjecaju tada moćnog generala Jerka Grubišića, no načelnik Bilica tvrdi da ga je osobno vidio 'tek kada je počeo služiti vojni rok'.