NA BESPRAVNOM MOLU

Crnom bojom zalivena spomen-ploča Mili Budaku

29.06.2016 u 14:38

Bionic
Reading

Iz općine Bilice, sjeverno od Šibenika, jutros su prijavili policiji da im je nepoznat netko oštetio jumbo plakate na koje je šibenska Antifa ispisala prigodne poruke nakon imenovanja tamošnjeg mola po ustaškom ministru Mili Budaku, a potom je uslijedila nova diverzija: spomen-ploča Budaku na bespravno izgrađenom molu polivena je crnom bojom, javlja portal Sibenik.in

Do dolaska novinara na lice mjesta dobar dio crnila je uklonjen. Radnici koji još uvijek rade na bespravnom mulu nisu bili oduševljeni dolaskom novinarske ekipe, no nekoliko snimaka ipak je načinjeno mobitelom.

Sibenik.in podsjeća da su u subotu, na Dan državnosti, općinari iz Bilica organizirali narodnu svečanost na kojoj su bespravno sagrađenom mulu dali ime Mile Budaka, ustaškog ministra i potpisnika rasnih zakona po kojima su u NDH, koja je Italiji 1941. prodala Dalmaciju s otocima, počinjeni strašni zločini.

'Ubrzo nakon toga, lokalni antifašisti išarali su jumbo plakate s dobrodošlicom u Bilice, a sada napali i spomen ploču na rivi', piše Sibenik.in, dodajući da su im u šibenskoj policiji rekli da je jutros oko 10,30 sati prijavljen napad na plakate, ali polijevanje spomen ploče bojom nije prijavljeno.

Mul nazvano imenom Pavelićeva ministra otvorili su načelnik Općine Bilice Josip Ćaleta i predsjednik Općinskog vijeća Neven Mikulandra koji je najavio da će to ime mola ostati zauvijek.


Ante Pancirov
, izvršni urednik portala Sibenik.in, napisao je tim povodom da su 'načelnik i drugovi redikulnom predstavom zabavili naciju'.

'Da je pravne države, ne bi im palo na pamet dati hrpi armiranog betona ime po ustaškom ministru čije ime nose i ulice diljem Hrvatske, a domaće pravosuđe, državna uprava i lokalna samouprava u tome 25 godina ne vide ništa sporno. Za to bi nedjelo netko odsjedio 30 dana u zatvoru ili platio masnu novčanu kaznu.

No u populizmu i demagogiji nema krimena, posebno u Bilicama gdje će ustaševanje na rivi aktualno općinsko vodstvo kapitalizirati na lokalnim izborima iduće godine, a punte će dobiti i zbog nazivanja prvog, također, bespravno sagrađenog mula, po kardinalu Alojziju Stepincu', napisao je Pancirov, čiji komentar možete pročitati ovdje