nasukao se japanski brod

Curenje nafte prijeti ekološkom katastrofom na Mauricijusu

08.08.2020 u 19:09

Bionic
Reading

Curenje nafte iz japanskog teretnog broda koji se prije dva tjedna nasukao na koraljni greben na Mauricijusu izaziva ekološku katastrofu, ugrožava koralje, ribe i ostali morski život u Indijskom oceanu, upozorili su u subotu dužnosnici i ekološki aktivisti

MV Wakashio, u vlasništvu kompanije Nagashiki Shipping Company, nasukao se 25. srpnja na koraljni greben na jugoistočnoj obali te otočne države.

Vlada je u četvrtak objavila da nafta istječe iz pukotine na trupu broda za prijevoz rasutih tereta, a premijer Kumar Jugnauth proglasio je izvanredno stanje i zatražio međunarodnu pomoć.

"Potonuće Wakashia predstavlja opasnost za Mauricijus," rekao je Jugnauth.

Aktivisti Greenpeacea upozorili su da će istjecanje nafte vjerojatno biti najgora ekološka kriza u povijesti Mauricijusa.

Satelitske snimke objavljene u petak prikazuju kako nafta istječe u kristalno plave vode oko broda. Dio nafte stigao je do obale.

Francuska u pomoć šalje tim stručnjaka i opremu, rekao je predsjednik Emmanuel Macron.

Francuski vojni zrakoplov s obližnjeg Reuniona, francuskog prekomorskog teritorija, u dva će leta u subotu prebaciti opremu za suzbijanje onečišćenja. Isplovit će i ratni brod s barijerama i kamikalijama za uklanjanje nafte, objavile su vlasti Reuniona.

Nagashiki Shipping Company tvrdi da su pokušali odblokirati brod, ali nisu uspjeli zbog nemirnog vremena.

"Činimo sve što je moguće u suradnji s vlastima Mauricijusa i nadležnim japanskim organizacijama da ispumpamo naftu iz broda, očistimo naftnu mrlju i sigurno premjestimo brod", priopćila je tvrtka.

Tanker je dug 299,5 i širok 50 metara i ima 20 članova posade. Plovi pod zastavom Paname i vlasnik je tvrtka Okiyo Marine, podružnica Nagashiki Shippinga.

Mauricijus, poznat po djevičanskim plažama, popularan je među turistima od kojih je zemlja prošle godine zaradila 1,6 milijardi dolara.