ISTOČNO KINESKO MORE

Ekološka katastrofa: Razlila se nafta iz tankera koji je eksplodirao

18.01.2018 u 07:39

Bionic
Reading

Nafta iz iranskog tankera, koji je potonuo u nedjelju, razlila se Istočnim kineskim morem u odvojene mrlje pokrivajući područje veće od 100 četvornih kilometara, potvrdile su u četvrtak kineske vlasti.

Ranije satelitske snimke pokazivale su dvije velike mrlje, gušće i koncentriranije, a posljednji podaci pokazuju četiri mrlje u rasponu od 5,5 do 48 četvornih kilometara, izvijestila je Državna oceanska administracija (SOA).

Veliki tanker Sanchi potonuo je u u najgoroj tankerskoj nesreći desetljeća uzrokujući zabrinutost za štetu u morskom ekosustavu. Tijela dvojice mornara otkrivena su na brodu, dok je tijelo trećeg izvučeno iz mora blizu broda. Preostalih 29 članova posade smatra se nestalima.

Požar na tankeru Sanchi Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Kinesko ministarstvo transporta objavilo je kako su spasilački timovi locirali olupinu na dubini od 115 metara ispod morske površine i spremaju se spustiti dva podovdna robota da ju istraže.

Iz SOA-e su izvijestili kako si prikupili 19 uzoraka vode i utvrdili da u njih pet razina nafte prelazi dopuštene granice.

Timovi za čišćenje nastavljaju nadzirati područje oko olupine, procjenju kretanje i širenje izlivene nafte i ekološki utjecaj.