iscurio rok

Cure imovinske kartice: Pogledajte što imaju šefica Pametnog, SDP-ov veteran te uzdanica ove stranke iz Slavonskog Broda

26.08.2020 u 12:25

Bionic
Reading

Već je više od mjesec dana prošlo od konstituiranja Sabora, a ujedno je prošao rok u kojem su novopečeni saborski zastupnici morali podnijeti imovinske kartice. Nekolicina još uvijek nije vidljiva na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, no neke su se ipak pojavile u prethodnih tjedan dana

Među onima koji su svoje imovinske kartice predali na vrijeme su i šefica Pametnog Marijana Puljak, predsjednik SDP-ovog Glavnog odbora Erik Fabijanić te SDP-ova uzdanica iz Slavonskog Broda Marina Opačak Bilić.

Marijana Puljak i njen suprug Ivica Puljak, pokazuje imovinska kartica, ne mogu se požaliti na imovinsko stanje. Čelnica Pametnog kao saborska zastupnica ima plaću nešto višu od 17 tisuća kuna neto, a njen suprug, koji radi na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, može se pohvaliti plaćom od 16,7 tisuća kuna neto.

Oboje supružnika imaju dodatan prihod, odnosno dobili su primitke koji se ne smatraju dohotkom i primitke na koje se ne plaća porez na dohodak. Tako je Marijana Puljak na godišnjoj razini primila gotovo 40 tisuća kuna, a njen suprug 30 tisuća kuna. Još 30 tisuća kuna Ivica Puljak prima od drugog dohotka.

Erik Fabijanić, Marijana Puljak, Marina Opačak Bilić Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Što se tiče nekretnina, suprug je vlasnik velikog stana u Splitu, površine 141,7 kvadrata i vrijednosti preko 2,6 milijuna kuna. Stan je kupio uz pomoć kredita i prodaje imovine. Sama Marijana Puljak na sebe ima Citroen C3 iz 2004. godine, čija je vrijednost procijenjena na pet tisuća kuna. Puljak uz to u vlasništvu ima 333 dionice francuske banke Societe generale, čija je nominalna vrijednost 14 kuna po dionici.

<<<Puljak: 'Spavam 3-4 sata, više otkidam od obitelji nego od banke, a nisam ni lijevo ni desno'>>>

S druge strane supružnici Puljak imaju dva kreditna zaduženja te leasing. Marijana Puljak 2016. podigla je kredit u OTP banci, a iznos duga je 50 tisuća eura, dok je njen suprug 2003. dignuo kredit u Zagrebačkoj banci, a iznos duga je 76.876 eura. Uz to, Puljak je u OTP banci uzela leasing vozila, a iznos duga je 25.811 eura.

Fabijanić u vlasništvu ima oranicu vrijednu 2 milijuna kuna

Iako je prije mjesec dana prisegnuo za saborskog zastupnika, šef SDP-ovog Glavnog odbora i predsjednik Primorsko-goranske županijske skupštine Erik Fabijanić odlučio je ne primati plaću u Saboru, već ostati na dosadašnjoj plaći u Udruzi za pomoć pri ostvarivanju socijalnih prava (USP-Rijeka).

Naime Fabijanić je već godinama zaposlen u toj udruzi, a radi se o uredu koji su osnovali Savez samostalnih sindikata Hrvatska i talijanska sindikalna organizacija za skrb o pravima talijanskih radnika u inozemstvu i strane radnike u Italiji. Fabijanić u udruzi radi kao koordinator savjetnik-tajnik i ima plaću od 13,5 tisuća kuna neto. Supruga, koja je zaposlena na HRT-u, dobiva plaću od gotovo 7700 kuna neto. Fabijanić od drugog dohotka dobiva još 7,5 tisuća kuna mjesečno.

<<<Otkrivamo tko je riječki SDP-ovac koji je uzburkao stranačke duhove>>>

Od nekretnina Fabijanić u svoje vlasništvo ubraja kuću s okućnicom koja se proteže na 352 kvadrata i procijenjena joj je vrijednost 1,5 milijuna kuna. Kuću je dobio darovnim ugovorom, kao i oranicu veličine 1341 kvadrat, čija se vrijednost pak procjenjuje na dva milijuna kuna.

Fabijanić se vozi u automobilu Kia Sportage 1.6 GDI LX FUN iz 2012., čija je vrijednost 75 tisuća kuna. Osim toga, kroz Fond hrvatskih branitelja Fabijanić ima udio u InterCapital asset managementu d.o.o., no iznos udjela je svega nešto više od četiri kune. Što se tiče štednje, Fabijanić ima ušteđeno gotovo 300 tisuća kuna, a njegova supruga 120 tisuća kuna i 1500 eura.

Marina Opačak Bilić može se pohvaliti nizom nekretnina

Sa svojih 30 godina SDP-ova uzdanica iz Slavonskog Broda i šefica brodsko-posavskog SDP-a Marina Opačak Bilić prvi put je sjela u saborske klupe. Do tada je radila u tvrtki Feliks regulacija. Radi se o obiteljskoj tvrtki obitelji Opačak koja se bavi proizvodnjom kamena, eksploatacijom šljunka i pijeska te dovozom na tržište. U toj tvrtki, pokazuje imovinska kartica, još uvijek radi njen suprug i to za plaću od nešto malo više od sedam tisuća kuna neto. S druge strane Opačak Bilić će kao zastupnica primati gotovo 16 tisuća kuna mjesečno.

Imovinska kartica pokazuje i podugačak popis nekretnina. Vlasnica je kuće s okućnicom u Slavonskom Brodu, veličine 260 kvadrata i vrijednosti 750 tisuća kuna. Kuću je dobila darovnim ugovorom, kao i stan u Slavonskom Brodu od 71 kvadrata, vrijednosti 590 tisuća kuna. Također je vlasnica 572 kvadrata građevinskog zemljišta u Slavonskom Brodu, procijenjenog na 120 tisuća kuna. S trećim osobama suvlasnica je i oranice od 2632 kvadrata u istom gradu.

Suprug je vlasnik, kako je napisano u imovinskoj kartici, 'drugih nekretnina'. Radi se o nekretninama male površine od 22,85 kvadrata, 22,20 kvadrata, 34,60 kvadrata, 16,65 kvadrata, 16,90 kvadrata, 38,50 kvadrata, 16,90 kvadrata te 17,30 kvadrata. Sveukupna vrijednost ovih nekretnina je 204 tisuće kuna. Opačak Bilić vlasnica je 65 tisuća kuna vrijednog Audija A6 iz 2007. godine, dok njen suprug vozi Škodu Superb vrijednu 185 tisuća kuna iz 2018. Opačak Bilić ima i ušteđeno 150 tisuća kuna, dok njen suprug na štednji ima 10 tisuća eura.