Vedrana Šimundža Nikolić

Državna tajnica godinama koristila prevelik stan, sad je dobila kaznu

08.04.2024 u 22:14

Bionic
Reading

Na kraju drugog mandata državnoj tajnici u Ministarstvu pravosuđa - Vedrani Šimundži Nikolić - stiže kazna Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nakon što su utvrdili da je godinama koristila prevelik službeni stan

Kako piše N1, mora platiti kaznu od 300 eura, a dobila je i opomenu jer je bila u sukobu interesa. Protiv ove prošlotjedne odluke Povjerenstva Vedrana Šimundža Nikolić može pokrenuti postupak na Upravnom sudu, što znači da kazna koja joj je izrečena nije pravomoćna.

Inače, Povjerenstvo je ovaj postupak protiv jedne od najbližih suradnica ministra Ivana Malenice pokrenulo nakon medijskih objava o tome kako koristi prevelik službeni stan.

Vedrana Šimundža Nikolić, sutkinja iz Splita, u Zagreb je došla 2016., kada je ušla na poziciju u Ministarstvu pravosuđa. Bila je tada pomoćnica ministra te je, kako je utvrdilo Povjerenstvo, imala pravo na državni stan od 20-30 kvadrata.

Službeno joj se 11. ožujka 2016. dodjeljuje stan od 32.75 kvadrata. No već 6. rujna 2016. pomoćnica ministra, prema odluci, dobiva na korištenje stan od 93.69 kvadrata. Takva je odluka donesena, iako je prema uredbi o službenim stanovima na poziciji na kojoj je tada bila, imala pravo na stan do 30 kvadrata te još po deset kvadrata za svakog člana obitelji koji stanuje s njom.

Ispostavit će se tijekom postupka pred Povjerenstvom da se zapravo radilo o stanu od 70.25 kvadrata. Budući da je bio u potkrovlju, jedan njegov dio uopće nije bio pogodan za stanovanje. Osim toga, ta ista kvadratura bila je navedena i u rješenju o plaćanju komunalne naknade. Ipak, za Vedranu Šimundžu Nikolić, prema uredbi od dodjeli stanova, bio je prevelik.

Povjerenstvo je utvrdilo da su od 2016. do 2018. s pomoćnicom ministra u službenom stanu bila prijavljena i njezina djeca, dok je suprug, kako je i sama potvrdila u svom očitovanju, dolazio tek povremeno jer je zbog posla bio vezan za Split.

Nakon što su se djeca, koja su završila osnovnu školu, vratila u Split, Vedrana Šimundža Nikolić ostaje sama u tom stanu.

'Taj stan je bio jedini koji je državi bio na raspolaganju, pa nisam htjela komplicirati situaciju oko dodjele', govorila je Vedrana Šimundža Nikolić tijekom postupka pred Povjerenstvom. Objasnila je kako je na poziciji pomoćnice ministra ostala puno duže nego što je planirala, a kada je postala državna tajnica, zatražila je, tvrdi, opet manji stan. Prvo, kako je rekla, usmenim putem, a nakon što nije dobila odgovor, poslala je i pisani zahtjev.

Iz toga bi, kako je zaključilo i Povjerenstvo, proizašlo da nije tražila manji stan tek nakon medijskih napisa, nego prije. Veličina stana na koji je imala pravo varirala je ovisno o poziciji u ministarstvu i broju članova obitelji koji su boravili s njom.

Povjerenstvo je zaključilo da je dugi niz godina, od jeseni 2016. do veljače 2022., koristila prevelik državni stan. Plaćala je doduše naknadu od 468 kuna te podmirivala troškove režija, no, prema propisima, imala je pravo na manju nekretninu. Zbog toga je, zaključilo je Povjerenstvo, prekršila Zakon o sprječavanju sukoba interesa.