POBUNA EU PARLAMENTA

Von der Leyen na udaru zbog imenovanja posebnog savjetnika

11.04.2024 u 22:49

Bionic
Reading

Europski parlament zatražio je u četvrtak od predsjednice Komisije Ursule von der Leyen da povuče odluku o imenovanju Markusa Piepera, člana njezine stranke, njemačke Kršćansko demokratske unije (CDU), na mjesto posebnog izaslanika za mala i srednja poduzeća.

Europski parlament je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu izglasao amandman na tekst razrješnice proračuna EU-a za 2022. Amandman u kojem se traži poništenje te odluke predložio je njemački zastupnik iz redova Zelenih Daniel Freund, a za njega je glasalo je 382 zastupnika, 144 je bilo protiv i 80 suzdržanih.

Protiv su glasali gotovo svi zastupnici Europske pučke stranke, kojoj pripada i Pieper, te članovi nekih drugih političkih skupina.

Razrješnica je odluka kojom Europski parlament, na temelju preporuke Vijeća, okončava proračun Unije za prethodnu godinu i time odobrava način na koji je Komisija izvršila proračun.

Izbor Markusa Piepera za posebnog savjetnika, koji je do imenovanja bio zastupnik u Europskom parlamentu, izazvalo je nezadovoljstvo i unutar Komisije. Četiri člana Komisije iz redova liberala i socijaldemokrata poslali su pismo predsjednici Komisije u kojem osporavaju taj izbor. Pismo su potpisali socijalisti Josep Borrell, Nicolas Schmit i Paolo Gentiloni te liberal Thierry Breton.

Zastupnik Freund je rekao da su drugo dvoje kandidata koji su se natjecali za to mjesto dobili bolju ocjenu od Piepera i da je on izabran zbog svoje stranačke pripadnosti.

Zastupnici EPP-a isticali su da imenovanje ne bi trebalo koristiti za stranačke ili osobne ciljeve kampanje.

Predsjednica Komisije von der Leyen je kandidatkinja EPP-a za novi mandat, a povjerenik Schimt vodeći kandidat socijaldemokrata na predstojećim izborima za Europski parlament.

U Komisiji ističu da je Pieper imenovan sukladno svim predviđenim pravilima te da će dužnost posebnog izaslanika preuzeti sljedeći tjedan.