igre oko statuta

Otkrivamo tko je riječki SDP-ovac koji je uzburkao stranačke duhove

30.10.2017 u 21:44

Bionic
Reading

Erik Fabijanić, predsjednik SDP-ovog Glavnog odbora, ovih dana ponovno je unio nemir u stranačke redove. Razlog je bio njegov radni prijedlog Statuta, zbog kojeg je u nedjelju zatražio i glasanje o povjerenju

Nakon što je u medije krajem prošlog tjedna isplivala radna verzija novog SDP-ovog Statuta doznalo se da je autor tog dokumenta bio Erik Fabijanić. Zbog žestokih kritika i napisa da je Predsjedništvo odbacilo njegov prijedlog on je u nedjelju na sjednici Glavnog odbora zatražio da se glasa o njegovom povjerenju, koje je i dobio.

Fabijanić je prošao bez sankcija, no ovo mu nije prvi put da je kritiziran zbog svojih prijedloga. Naime prije manje od mjesec dana duhovi u SDP-u su se uznemirili zbog radne verzije pravila za unutarstranačke izbore u lokalnim organizacijama. Ta pravila, koja su dočekana na nož, bila su plod rada Fabijanića, glavnog tajnika SDP-a Zvane Brumnića i šefa SDP-ovog Kluba zastupnika Arsena Bauka.

Iako je relativno nepoznat široj javnosti, Erik Fabijanić već duže vrijeme trese primorsko-goranskim SDP-om. Rođen 1961. u Rijeci, poznat je kao desna ruka Zlatka Komadine i njegov najbliži suradnik. Fabijanić je član SDP-a još od 90-ih. Jedan je od najutjecajnijih ljudi u primorsko-goranskom SDP-u i samoj županiji, u kojoj je i predsjednik primorsko-goranske Županijske skupštine.

Oni koji ga znaju kažu da je čovjek procedure. Prati svaki detalj, inzistira na proceduri, poslovniku i zapisnicima. Takav je, kažu nam upućeni, bio i ranije, za vrijeme mandata Zorana Milanovića.

  • +3
Sva lica Erika Fabijanića Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

Po zanimanju je Fabijanić inženjer brodostrojarstva, no ranije je bio i novinar, i to u manjinskom listu La Voce del Popolo, a bio je i sindikalno aktivan.

Fabijanić je po nacionalnosti Talijan i danas je poslom vezan uz talijansku manjinu. Naime zaposlen je kao koordinator INCA-CGIL-a za Hrvatsku. INCA je ustanova čiji je osnivač talijanska sindikalna središnjica CGIL, a njena je svrha pružanje pravne pomoći talijanskim radnicima zaposlenim u matičnoj zemlji i inozemstvu te stranim radnicima koji rade u Italiji ili se namjeravaju zaposliti u Italiji.

Fabijanić je i učitelj skijanja, a navodi da mu je ono strast.