IZNENADNI NAPAD TOLERANCIJE

Crnogorski mitropolit podržava gay pride u Podgorici

08.05.2011 u 08:00

Bionic
Reading

U Crnoj Gori je prvi Gay Pride zakazan za 31. svibnja, a neizravnu podršku je dobio i od mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila Dedeića, koji je u svojoj izjavi u povodu Povorke ponosa naglasio pravo svakog pojedinca na slobodu te apelirao da ne bude nereda ni nasilja

U sklopu sprinterskog približavanja Crne Gore Europskoj uniji, u ovoj državi se nakon dugih godina šutnje počelo baviti i pravima gejeva i lezbijki.

Proteklih mjeseci se tako počelo raditi na osposobljavanju lokalnih aktivista, kao i senzibiliziranju šire javnosti, ali i državnih institucija, na probleme s kojima se susreću LGBT osobe u Crnoj Gori. U svemu tome je država odigrala vrlo konstruktivnu ulogu, iako je bilo i očekivanih problema i ispada, poput izjave ministra za ljudska i manjinska prava Ferhata Dinoše, koji se obrušio na mogućnost održavanje Povorke ponosa u Crnoj Gori.

Ipak, ona je zakazana za 31. svibnja, a održava se uz punu suradnju i podršku državnih institucija. Istovremeno je pokrenuta i javna kampanja čiji je cilj upoznati Crnogorce s činjenicom da među njima ima i onih (do 10 posto) koji vole osobe istog spola, ali i da se zbog toga susreću s brojnim problemima i bivaju diskriminirani.

Kampanja se vodi pod motom 'Ni manje ni više, ista prava za sve', a uključuje i promotivne spotove koji su se emitirali na crnogorskoj državnoj televiziji.

Sada su organizatori prve crnogorske Povorke ponosa dobili i neočekivanu, indirektnu podršku od mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila, koji je upitan o održavanju Gay Pridea odgovorio sljedeće: 'U slobodnoj državi ljudi su slobodni da se slobodno izjašnjavaju. Ja sam slobodan čovjek i mogu da razmišljam kako ja hoću, prema tome nemam nikakvih specijalnih pomaka po tom pitanju. Jedino što bih mogao da kažem da ne bude nereda na ulici, ništa više.'

Ukratko, mitropolit Mihailo Dedeić je apelirao da se izbjegne nasilje, kakvo je bilo organizirano od strane ekstremnih desničara na prvoj beogradskoj Paradi ponosa, ali i naglašavanjem svačije osobne slobode potvrdio i pravo gej osoba na ravnopravnost.

Treba podsjetiti i na to da se Amfilohije, crnogorski mitropolit iz Srpske pravoslavne crkve (koja Crnogorsku pravoslavnu crkvu ne priznaje kao samostalnu i autokefalnu), svojedobno oglašava s dijametralno suporotnim porukama kada je riječ o pravima LGBT osoba.

Amfilohije je prošle godine pred beogradsku Paradu ponosa zaključio da je ona pokazatelj 'duhovnog raspada' te 'katastrofe i propasti naše civilizacije', a nakon organiziranog razbijanja Beograda na dan Gay Pridea otišao je još dalje: 'Evo, gledali smo kakav je smrad otrovao i zagadio prijestolni grad Beograd, najveći smrad sodomski koji je ova suvremena civilizacija uzdigla na pijedestal božanstva. Taj smrad je zagadio Beograd, grad presvete bogorodice.' Zbog toga je u Srbiji zatražena njegova isprika, koju nikad nije izrekao.

Crnogorski Pride - prva kampanja

Crnogorska vlada se na Amfilohija previše ne obazire te je i javno dala podršku održavanju Povorke ponosa u Crnoj Gori, navodeći u priopćenju da izražavanje podrške tom događaju pokazuje posvećenost europskim vrijednostima tolerancije i ravnopravnosti.

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) je pozvala svoje simpatizere da dođu na podgoričku Povorku ponosa, a da tamošnje vlasti misle ozbiljno pokazuje i ponašanje policije, koja je na informativne razgovore počela privoditi sve one koji su pokrenuli homofobne grupe na Facebooku, poput 'Stop paradi srama' i sl.

Naravno, sve to samo znači da je pred crnogorskim gejevima i lezbijkama dug put vlastite emancipacije, kao i razvijanja svijesti u stanovništvu o važnosti ravnopravnosti svih građana, ali svakako pomaže kada se u tome ima podrška države, pa čak i jednog od najmoćnijih svećenika u Crnoj Gori, mitropolita Mihaila.