'TO JE AUTOROV PRIVATNI RAT'

Crnogorski list optužio Hrvate za izbornu prijevaru

19.10.2016 u 21:04

Bionic
Reading

Nakon što su podgoričke Vijesti danas objavile tekst u kojem tvrde kako analiza podataka o rezultatima glasanja na proteklim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori po biralištima pokazuju da je Demokratska partija socijalista (DPS) Mile Đukanovića 'smišljenim i preciznim izbornim inženjeringom namjerno prenijela dio glasova svojih birača i simpatizera Hrvatskoj građanskoj inicijativi', kako bi ta stranka, za koju navode da je tradicionalni bliski partner DPS-a, prešla prag, iz HGI-a za tportal poručuju kako se radi o 'osmišljenoj dugogodišnjoj kampanji potpisnika teksta' te 'svojevrsnom privatnom ratu koji novinar Siniša Luković vodi s Hrvatskom građanskom inicijativom (HGI)'

U analizi objavljenoj na internetskoj stranici dnevnika Vijesti navodi se kako su sva istraživanja javnog mnijenja provedena prije izbora pokazivala da HGI sam ne može prijeći ionako niski prag predviđen za političkog predstavnika hrvatske manjine, a koji iznosi 0,35 posto od broja glasova birača izašlih na izbore.

Prenošenje glasova

Stoga su, prema tvrdnjama pouzdanog izvora Vijesti iz vrha Demokratske partije socijalista, čelnici te dvije stranke Milo Đukanović i Marija Vučinović prije izbora postigli dogovor prema kojem će DPS na račun HGI-a na izborima održanim prošle nedjelje 'prenijeti' jedan dio svojih glasova kako bi jedina stranka hrvatske manjine prešla prag.

List ističe da je ulazak 'autentičnog predstavnika Hrvata u Skupštinu Crne Gore', kako iz HGI-a nazivaju tu operaciju, zapravo osiguravanje još jednog sigurnog zastupničkog mandata za DPS, imajući u vidu, kako pišu Vijesti, činjenicu da HGI već godinama vjerno na državnoj razini prati DPS i 'uvijek glasa jednako kao i pravi zastupnici DPS-a'. To je, naglašavaju Vijesti, Đukanovićevu stranku ukupno stajalo nepunih 1000 glasova, što je 11 puta manje nego što je iznosio prag za 'običnog zastupnika' koji se bira s nepovlaštene liste.

Dnevnik podsjeća kako je, u odnosu na parlamentarne izbore 2012., na kojima je osvojio ukupno 1.470 glasova, HGI u nedjelju skočio na 1.663 glasa ili 0,45 posto, dodajući kako je posebno upečatljiv rast povjerenja HGI na ovim izborima zabilježio u Podgorici s gradskim općinama Tuzi i Golubovci, u kojima je imao ukupno 331 glas, dvostruko više nego 2012., kada je za jedinu hrvatsku stranku u Crnoj Gori glasalo samo 130 Podgoričana. List također podsjeća kako prema podacima s popisa stanovništva iz 2011. u Podgorici živi ukupno 664 Hrvata te kako je rezultat koji je HGI ostvario u Podgorici jači od onog iz Kotora, u kojem je za HGI u nedjelju glasalo 307 građana, iako u Kotoru prema popisu iz 2011. živi čak 1.553 Hrvata.

Skok od 2.500 posto

Pored toga, crnogorski dnevni list navodi kako je gotovo dvostruko u odnosu na prije četiri godine porastao i rejting HGI-a u Herceg Novom, u kojem su sada imali 130 glasova, a 2012. samo 73, te kako u detaljnom popisu rezultata po biračkim mjestima s izbora u nedjelju posebno bode oči podatak da je na biračkom mjestu Podi I, od ukupno 385 izašlih birača, njih čak 21 glasao za HGI, za što tvrde kako ne bi bilo čudno ukoliko se nema u vidu činjenica da su gotovo sve starosjedilačke obitelji u Podima pravoslavne vjere i najvećim dijelom se deklariraju kao Srbi te kako je Hrvata u tom dijelu Herceg Novog samo simboličan broj.

Slični su rezultati, pišu Vijesti, i u drugim crnogorskim općinama, pa tako ističu kako je Hrvatska građanska inicijativa u Pljevljima popravila rejting za 2.500 posto jer je s jednog glasa s prošlih izbora porasla na ovogodišnjih 25 glasova. Vijesti su mišljenja da će im DPS na velikom broju biračkih mjesta u doslovno svim gradovima Crne Gore 'dolijevati' pojedinačno po jedan do 10-ak glasova te kako je to čelništvo HGI-a u kampanji pokušalo prikriti naglašenom pričom o tome da za tu stranku 'zbog njene građanske dimenzije neće glasati samo Hrvati'.

Sustavni napadi

Hrvatskoj građanskoj inicijativi za tportal odbacuju bilo kakve izborne malverzacije i izborni inženjering, dodajući kako se radi o 'dugogodišnjem sustavnom napadanju potpisnika analize objavljene u Vijestima iz samo njemu poznatih razloga'. U HGI-u također ističu kako se zapravo radi o Lukovićevom 'privatnom ratu protiv HGI-a i pokušaju novinarovog svojevrsnog opravdanja pred čitateljima zbog ranijih najava kako će ugasiti tu inicijativu'.

'Ovo je povijesni uspjeh HGI-a s ukupno 1.900 dobivenih glasova koji ne ostavlja prostor nikakvim malverzacijama. U potpunosti smo imali transparentnu i po dobivenim glasovima uspješnu kampanju, što je rezultat kulture političkog dijaloga za koju se HGI zalaže pored svih dosad viđenih političkih vulgarizama u Crnoj Gori. Tijesna smo poveznica Crne Gore i Hrvatske koju ističemo i kroz sam slogan inicijative koji glasi - Hrvatsko srce za Crnu Goru. Naš izborni rezultat ne bi trebao nikoga čuditi jer su naš građanski koncept prihvatili i ostali glasači, ne samo Crnogorci, već i ostali građani te zemlje', ističu za tportal u HGI-u, zaključujući kako priča o izbornom inženjeringu ne drži vodu jer bi u protivnom DPS potezima opisanim u Vijestima identično postupio i na izborima 2012., kada HGI nije ostvario povoljan izborni rezultat.