KONFUZIJA U UDŽBENICIMA

Crnogorci uveli dva nova slova - ź i ś

mekozs

mekozs

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija Hrvoje Sommer

U udžbenicima iz crnogorskog jezika i književnosti osnovci će od rujna učiti abecedu od 32 slova, umjesto dosadašnjih 30

Korištenje dva nova slova ź i ś bit će pravilno i u književnom jeziku, a slovo đ imat će veću primjenu u pisanom jeziku, navode Vijesti. Miješanje tri varijante jezika i korištenje dviju istih riječi u jotovanim i nejotovanim oblicima u udžbenicima crnogorskoga jezika za osnovnu školu čine ih prilično konfuznim za čitanje i odraslom čovjeku, a kamoli djetetu, navodi ovaj podgorički dnevnik dalje.

'Snažan potres pogodio je śeveroistočnu obalu Japana', jedan je od primjera koji su se našli u udžbeniku crnogorskoga jezika za sedmi razred osnovne škole.

Śedište, predśednik, podśetiti, ośetiti, pośetiti, đevičanstvo, đečje, đekad, đešto također su riječi primijenjene u udžbenicima.

Slovo ź se ne pojavljuje nigdje, osim u azbuci i abecedi i navodi u par primjera u obliku nadimka, u udžbenicima za drugi i treći razred.

Za riječi koje sadrže slovo đ, u nekim tekstovima su date obje moguće varijante, dok je u drugim prisutna samo 'crnogorska' varijanta.

Tako negdje piše i 'djevojka' i 'đevojka', a na drugom mjestu stoji samo 'đed'.

U čitankama je puno tekstova u kojima su izmiješani ekavica, ijekavica i 'novi' jezik, što stvara dodatnu nedosljednost jezika. Čitanka za sedmi razred osnovne škole puna je takvih primjera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi