retriktivne mjere

Crna Gora ograničava radno vrijeme kafića, negativan test uvjet za ulazak u državu

29.12.2021 u 15:28

Bionic
Reading

Crnogorske zdravstvene vlasti odlučile su u srijedu, zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom, ograničiti rad svih ugostiteljskih objekata do 22 sata, a novim su mjerama uvjetovale i ulazak u državu negativnim PCR ili antigenskim testom

Nove mjere stupaju na snagu 30. prosinca i trajat će do 12. siječnja.

Novim epidemiološkim mjerama zabranjeno je okupljanje stanovništva u zatvorenim javnim prostorima, zatvaraju se dječje igraonice i teretane, dok je u vjerskim objektima dozvoljeno obavljanje vjerskog obreda uz prisustvo jedne osobe na 10 četvornih metara, uz obavezno nošenje zaštitne maske.

Zabranjeno je i prisustvo gledatelja tijekom natjecanja u zatvorenim sportskim objektima, dok su posjete kulturnim ustanovama dopuštene uz posjedovanje covid potvrde.

Predloženo je i javnim ustanova da organiziraju rad od kuće.

Od 2. siječnja pooštravaju se i uvjeti za ulazak u Crnu Goru pa crnogorski državljani i stranci mogu ući u zemlju s covid potvrdom koja jamči da osobi nije prošlo više od šest mjeseci od druge doze, ili šest mjeseci od preboljenja.

U oba slučaja mora se posjedovati ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 sati.

U Crnu Goru može se ući i bez tih dokaza ali uz određivanje samoizolacije u trajanju od 10 dana koju je moguće prekinuti najranije nakon tri dana poslije negativnog PCR testa.

Zdravstvene vlasti, kako je priopćila na izvanrednoj konferenciji za novinare ministrica zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović, predložile su restriktivnije mjere koje su podrazumijevale potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata, ali taj prijedlog vlada nije prihvatila.

Iznimka je napravljena za novogodišnju noć kada će kafići i restorani moći raditi do 01 sat iza ponoći.

Od ranije su zabranjeni organizirani dočeci Nove godine na gradskim trgovima, a nošenje maske obavezno je u zatvorenom prostoru.

U Crnoj Gori u posljednja dva dana broj dnevno novoboljelih je utrostručen, pa je njihov broj s oko 500 koliko ih je bilo u u ponedjeljak, narastao do 1500 u srijedu.

Školska godina u Crnoj Gori završava se danas, a za zaposlene u petak počinje čitav niz neradnih dana zbog novogodišnjih praznika i pravoslavnog Božića.

Crna Gora s dvije doze cijepila je oko 60 posto odraslog stanovništva, dok je treću dozu primilo 75 tisuća stanovnika Crne Gore.

Od početka pandemije koronavirusa u Crnoj Gori preminulo je oko 2400 osoba.