borba s koronom

Covid dodatak razočarao liječnike, neki su dobili 50 a neki 800 kuna na plaću

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 19.12.2020 09:35
  • Objavljeno 19.12.2020 u 09:34
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Umjesto da zaista budu nagrađeni s 10 posto na plaći za studeni zbog većeg napora i rizika u borbi s COVID-19, taj dodatak razočarao je mnoge zdravstvene djelatnike jer su dobili samo nekoliko desetaka kuna, neki nekoliko stotina a neki ništa, piše u subotu Večernji list

"Odluka u ovom obliku neprecizna je, nedovoljno definirana i upućuje na to da se odnosi samo na one koji rade na COVID odjelima i u COVID jedinicama intenzivnog liječenja te da isključuje sve ostale kategorije, koje su u konstantnom dodiru s COVID pozitivnima, a osobito potencijalno zaraznima, asimptomatskim pacijentima, što HLS smatra krajnje nekorektnim", kaže predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Renata Čulinović Čaić.

Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika upozoravaju da više nema "čistih" odjela. "Bolnice prebrojavaju satnicu i po njoj isplaćuju dodatak a zdravstveni djelatnici koji konzilijarno rade na COVID odjelima, djelatnici na neCOVID odjelima kojima se pojavljuje zaraza, djelatnici ginekologije koji porađaju na koronavirus pozitivne pacijentice, djelatnici kirurških struka, pedijatri i psihijatri koji koji operiraju i pregledavaju COVID pozitivne odrasle i djecu nisu dobili dodatak na plaću", piše u pismu HUBOL-a Ministarstvu zdravstva.

  • +22
  • +19

KB Dubrava

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da nije tako: "Odluka se odnosi na one koji rade s oboljelima od COVID-19, makar i jednom mjesečno. Svakog tko je bio u kontaktu s tom bolešću. Ravnatelji mogu i moraju procijeniti tko je radio s COVID-19".

Oni koji su dodatak isplatili obračunavali su ga neujednačeno, pa je netko dodatak dobio na cjelomjesečni iznos, a netko samo na dane u COVID odjelu.

Neki su dobili 50 a neki 800 kuna. Neki će dodatak dobiti na plaći za prosinac, kažu u KBC-u Sestara milosrdnica. Naknadne korekcije ići će tako da se za svakog tko je radio u COVID odjelu vidi je li mu isplativije 10 posto dodatka na osnovicu ili prosjek zadnja tri mjeseca, kažu u Vinogradskoj bolnici. Taj dodatni novac trebao bi osigurati HZZO, piše Večernji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!