pandemija

Covid-19 kao uzrok smrti 50.000 ljudi u Britaniji krajem svibnja

09.06.2020 u 15:28

Bionic
Reading

Gotovo je 50.000 osoba umrlo krajem svibnja u Velikoj Britaniji od posljedica koronavirusa, pokazuju podaci koje je u utorak objavio Nacionalni statistički zavod što govori da je broj žrtava veći od onoga koji navode sanitarne vlasti

Podaci koje tjedno obavljuje Statistički zavod razlikuju se od svakodnevnih izvješća britanske vlade koja se temelje na podacima osoba testiranih pozitivnima na virus. Prema zadnjem izvješću vlade u ponedjeljak, u Britaniji je covid-19 odnio 40.597 života.

Bez obzira na to koji su podaci točni, Velika Britanija i dalje je druga država u svijetu s najviše umrlih od pandemije, nakon Sjedinjenih Država.

Britanska vlada pomalo popušta mjere ograničenja kretanja koje je uvela krajem ožujka, a jedno od popuštanja je otvaranje vrtića i osnovnih škola prošli tjedan.

Britanski statisički zavpod navodi da je u Engleskoj i Walesu 57.961 smrti više u odnosu na prosjek u zadnjih pet godina, otkako je počela pandemija prije deset tjedana.

Broj smrti povezanih s covidom u stalnom je opadanju i u tjednu koji je završio 29. svibnja iznosio je 2.000, što je za 589 manje u odnosu na tjedan prije njega.