dokazi iz zraka

Kada je počela pandemija: Satelitske snimke Wuhana sugeriraju da se koronavirus širio već u kolovozu

09.06.2020 u 11:15

Bionic
Reading

Satelitske snimke bolničkih parkirališta u Wuhanu, kao i trendovi internetskog pretraživanja, pokazuju da se koronavirus u Kini mogao proširiti već u kolovozu prošle godine, pokazuje istraživanje medicinske škole s Harvarda

Nova studija medicinske škole s Harvarda otkrila je znatno veći broj automobila na parkiralištima ispred pet bolnica u Wuhanu u kasno ljeto i jesen 2019. u odnosu na godinu ranije; istovremeno je primijećeno i povećano pretraživanje ključnih riječi povezanih sa zaraznim bolestima na kineskoj tražilici Baidu.

Istraživači su uočili 'nagli porast volumena koji počinje u kolovozu 2019. i vrhunac doseže u prosincu 2019.', napisao je tim na čelu s Johnom Brownsteinom iz Bostonske dječje bolnice u preprintu objavljenom na Harvardovom DASH serveru.

Koristeći slike iz listopada 2018., istraživači su izbrojali 171 automobil na parkiralištima oko Tianyoua, jedne od najvećih bolnica u Wuhanu. Podaci satelita godinu dana kasnije pokazali su 285 vozila, što je povećanje od 67 posto; ispred drugih lokalnih bolnica promet je istovremeno porastao čak 90 posto.

Porast broja parkiranih automobila ispred bolnica poklopio se s povećanim pretraživanjem termina 'proljev' i 'kašalj' na tražilici Baidu.

'Tako nagli porast pretraga podataka o gastrointestinalnoj bolesti kakva je proljev dosad nije zabilježen; a sada znamo da su gastrointestinalni simptomi važan marker za Covid', rekao je Brownstein za CNN. 'Ogroman postotak pozitivnih u Wuhanu imali su proljev.'

Što nam satelitski snimci otkrivaju o pandemiji koronavirusa Izvor: Društvene mreže / Autor: neo

Upotreba 'potvrđenih protoka podataka' za nadzor respiratornih bolesti nije novost; riječ je o tehnici kojom se koriste obavještajne službe.

'Parkirališta ispred bolnica ili poslovnih zgrada mogu vam ukazivati na to da se nešto događa u populaciji', rekao je Brownstein čiji je tim istraživača na sličan način pokazao kako su bolnice u Latinskoj Americi pretrpane tijekom sezone gripe. 'Mogli biste predvidjeti sezonu gripe samo gledajući parkirališta.'

Brownsteinu je jasno da ne može dokazati kako su gužve na parkiralištu znak da se bolest pojavila još prošlog ljeta, ali se može pridružiti drugim dokazima.

"Iako ne možemo potvrditi da je povećana količina vozila bila izravno povezana s novim virusom, naši dokazi podupiru nedavni rad koji pokazuje da se virus pojavio i prije no što otkriven na mokroj tržnici u Wuhanu', tvrdi Brownstein. 'Ovi nalazi također potvrđuju hipotezu da se virus prirodno pojavio na jugu Kine i da je cirkulirao prije no što je potvrđen u Wuhanu.'