KATASTROFA NA POMOLU

Costa Concordia klizi prema dnu mora!

16.01.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Spasilačke ekipe prekinule su potragu za preživjelima na Costa Concordiji nakon što je brod zbog nemirna mora počeo kliziti s hridi na koju je nasukan, rekao je glasnogovornik vatrogasnih postrojbi u ponedjeljak

Operacije spašavanja i potrage na brodu Costa Concordia, koji se nasukao i prevrnuo na bok u petak navečer kod otoka Giglija na zapadnoj talijanskoj obali, iz opreza su prekinute nakon što se nasukani brod pomaknuo desetak centimetara, izvijestile su talijanske agencije.

Ronioci su povučeni nakon što su izvijestili da su čuli snažnu buku, što je potaknulo bojazni stručnjaka da bi olupina mogla skliznuti na dubinu od 70 metara, čime bi u potpunosti bila potopljena, a s njome i sve nade da se u brodu može naći još preživjelih.

Talijanski ministar zaštite okoliša Corrado Clini upozorio je da bi potpuno potonuće broda na dubinu od 70 metara moglo izazvati ekološku katastrofu. 'Rizik po okoliš na otoku Gigliju vrlo je visok. Cilj je izbjeći da gorivo iscuri u more. Na tome radimo', rekao je Clini u ponedjeljak, prenose agencije.

Pierluigi Foschi, čelnik kompanije Costa Cruises, u čijem je vlasništvu brod, u ponedjeljak je izjavio da je na brodu 2300 tona goriva, no da nema znakova curenja u more.

Foschi je također izjavio da je za nesreću, za koju se ispričao suznih očiju, odgovoran kapetan broda koji nije poštivao pravila tvrtke, prenijeli su talijanski mediji. U nesreći je poginulo najmanje šest ljudi.

Brodolom, Costa Concordia

'Do incidenta je dovela odluka da se brod skrene s idealne rute', rekao je Pier Luigi Foschi u ponedjeljak na konferenciji za tisak u Genovi. On je rekao da brod koji se nasukao u petak nije imao 'nikakvih sigurnosnih problema'. 'Ti su brodovi ultrasigurni. Ovo je izvanredan događaj koji se nije mogao predvidjeti', rekao je.

'Tvrtka će zapovjedniku pružiti pravnu pomoć, no imamo obvezu priznati činjenice i štititi sve djelatnike tvrtke. Ne možemo nijekati ljudsku grešku u u ovom tragičnom incidentu', rekao je Foschi. 'Radilo se o inicijativi zapovjednika Francesca Schettina za koju se odlučio po svojoj volji i protivno našim pisanim i utvrđenim pravilima ponašanja', rekao je Foschi i precizirao da nije riječ o ograđivanju od kapetana nego od njegova 'ponašanja koje je izazvalo incident i s kojime tvrtka nije bila upoznata'. Talijanski ministar okoliša Corrado Clini izjavio je kako strahuje od ekološke katastrofe nakon brodoloma divovskog kruzera Costa Concordije, sasvim blizu talijanskog otoka Giglio u vodama Toscane.

'To nam je od prošle noći noćna mora', rekao je on u intervjuu dnevniku La Stampa. 'Brod ima rezervoare pune goriva, to je gusti dizel, težak, koji bi se mogao nataložiti na dnu, bila bi to katastrofa.'

Ministar je objasnio da bi se gorivo moglo 'razliti morem, zagađujući obalu, morsku faunu i ptice'.

'Spremni smo intervenirati u slučaju curenja u more', tvrdi Clini. 'Čim to bude moguće, to će gorivo biti izvađeno iz broda.'

Zakrpa na Costa Concordiji