PROMJENA MIŠLJENJA

Clinton bi pregovarala s talibanima

21.10.2011 u 12:50

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton u petak je izjavila da, u cilju stabiliziranja Afganistana, u mirovni proces treba uključiti talibane i mrežu Hakani povezanu s Al-Kaidom, ali je također upozorila da će se, u slučaju da ne budu surađivali, biti poduzete oštre akcije

'Sada moramo usmjeriti pažnju na pakistanske talibane, afganistanske talibane, mrežu Hakani i druge terorističke skupine i pokušati ih uključiti u mirovni proces', rekla je Clinton na konferenciji za novinare tijekom posjeta Pakistanu.

'Ali, ukoliko to ne uspije, moramo ih spriječiti da ne počine još više ubojstava nevinih ljudi', dodala je.

U četvrtak su Clinton i visoki američki vojni i obavještajni dužnosnici uputili oštru poruku pakistanskim čelnicima, tražeći da se odlučnije suprotstave militantima i skupinama poput Hakanija za koje se smatra da stoje iza napada na američke ciljeve u Afganistanu.

Američka državna tajnica se tijekom posjeta Pakistanu osvrnula i na pogibiju bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija i ocijenila da njegova smrt označava 'početak novog razdoblja' za libijski narod, obećavši da će SAD podržavati Libiju 'na putu demokracije'. 'Smrt pukovnika Gadafija označila je kraj jednog nesretnog poglavlja u povijesti Libije, ali također i početak novog razdoblja za libijski narod', kazala je Clinton. Izrazila je nadu da će Libijci početi graditi jednu novu demokraciju.