intenzivniji dijalog

Članstvo u NATO-u: Švedski premijer traži razgovor s Orbanom

25.01.2024 u 13:46

Bionic
Reading

Švedski premijer Ulf Kristersson ponudio je mađarskom kolegi Viktoru Orbanu susret u Bruxellesu sljedeći tjedan kako bi razgovarali o švedskoj prijavi za članstvo u NATO-u i drugim bilateralnim pitanjima, priopćila je švedska vlada u četvrtak

U pismu premijeru Orbanu Kristersson je napisao da će također prihvatiti poziv na sastanak u Budimpešti „u vrijeme pogodno za nas obojicu", koji je primio ranije ovog tjedna. "Slažem se s vama da bi intenzivniji dijalog između naših zemalja bio koristan", stoji u Kristerssonovom pismu.

Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali su je na putu zaustavile Turska i Mađarska.

U utorak je turski parlament dao zeleno svjetlo švedskoj prijavi, a očekuje se da će i predsjednik Tayyip Erdogan dodati svoj potpis u narednim danima.

Time će Mađarska ostati jedina članica NATO-a koja nije odobrila članstvo Švedske. Orban je u utorak pozvao Kristerssona u Budimpeštu na pregovore o pridruživanju njegove zemlje tom vojnom bloku. Mađarski parlament je na stanci od zasjedanja do sredine veljače.

Predsjednik mađarskog parlamenta izjavio je u četvrtak da u odobravanju švedskog članstva u NATO-u nema hitnosti.

Turska i Mađarska održavaju bolje odnose s Rusijom nego druge članice Sjevernoatlantskog saveza, predvođenog SAD-om.