nabava borbenih aviona

Član povjerenstva za nabavu aviona: Vjerujem u Boga, a ne u papire

07.01.2019 u 12:11

Bionic
Reading

Propala nabava borbenih aviona od Izraela, u vezi s kojom u srijedu u Hrvatsku dolazi izraelsko izaslanstvo kako bi izvijestilo hrvatsku Vladu da ne može isporučiti obećane avione te da bi se ispričalo, bila je tema emisije U mreži prvog na HRT-u

Član stručnog povjerenstva za nabavu aviona brigadir Željko Ninić rekao je kako ne smatra da je ovo kraj nabave aviona te da ne misli da se generalni direktor izraelskog ministarstva obrane dolazi u Hrvatsku ispričati.

'Nemam takvu informaciju. Delegacija Izraela dolazi, planirani su sastanci na višim razinama s ciljem realizacije, odnosno rješavanja ove situacije', rekao je Ninić u emisiji U mreži prvog HRT-a.

Ponovio je kako je Hrvatska kao krajnji kupac stvorila sve preduvjete za potpisivanje ugovora, a da je Izrael sa svoj strane trebao stvoriti preduvjete, no da je u jednoj fazi procesa došlo do zaokreta. Naglasio je kako je to čudno jer tijekom odvijanja procesa nije bilo pokazatelja da bi to takvog zaokreta moglo doći.

Da je priči s izraelskim avionima kraj smatraju stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec i vojni analitičar portala Obris Igor Tabak.

Ogorec kaže kako je teško procijeniti kako je došlo do te situacije, ali da je činjenica da su SAD odigrale nekorektan potez.

'Ako su imale primjedbe, zašto one nisu iznesene na početku postupka', pitao je Ogorec.

U emisijij je postavilo i pitanje tzv. non-papera kojega je SAD poslao početkom prošle godine na adrese hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića, u kojem se upozorava na sve prepreke koje stoje za kupnju izraelskih aviona.

Ninić je rekao kako on taj dokument nije vidio.

'Ja vjerujem u Boga, u papire ne vjerujem', odgovorio je Ninić na pitanje voditeljice vjeruje li da je ministar vidio taj papir i da taj papir postoji.

Tabak je, pak, objasnio kako je, suprotno nekim stavovima, propast tog posla ipak kao posljedicu imala štetu na obrambeni proračun, od troškova koji su postojali tijekom natječaja, do toga da se 350 milijuna kuna predviđenih za ovu godinu vraća u opći proračun, odnosno da MORH gubi taj novac koji je mogao biti upotrijebljen u druge svrhe iz obrambenog sektora.

Testiranje F-16 Barak u Izraelu, hrvatski pilot, brigadir Željko Ninić, letio je na izraelskom avionu Izvor: MORH / Autor: Tomislav Brandt

'Hrvatska je u ovaj posao ušla jako entuzijastično s velikim očekivanjima slušajući obećanja ponuđača. Ponuda je bila jako dobra, obuhvaćala je svašta, ali obično takva dobra ponuda u sebi ima neku udicu. Hrvatska je podcijenila rizike ove ponude', rekao je Tabak, na što je Ninić odgovorio kako je stručno povjerenstvo napravilo i procjenu rizika te da je jedan od elemenata bio i kašnjenje.

'Kašnjenje je rizik za koji nemamo protumjeru jer ne vladamo tim procesom', pojasnio je Ninić.