REPOVI SMJENE U SOA-I

Cirkus oko Lozančića dokazuje: Na potezu HDZ - Most - predsjednica - Vlada svi ratuju sa svima

05.05.2016 u 16:20

Bionic
Reading

Kraj trakavice oko razrješenja šefa Sigurnosno-obavještajne agencija (SOA) iza sebe je ostavio više upitnika nego što ih je riješio. Nakon što je u ponedjeljak Dragan Lozančić podnio ostavku na mjesto šefa SOA-e, tri mjeseca nakon što je izgubio povjerenje predsjednice i nešto više od mjesec dana nakon što je smjenu supotpisao predsjednik Vlade Tihomir Orešković, činilo se da je afera konačno iza nas

Međutim, predsjednica i dalje inzistira da se Lozančić ogriješio o zakon i pritom je u intervjuu za HRT u srijedu navečer izjavila da je bivši šef SOA-e djelovao kako privatni špijun bivšeg premijera Milanovića. No za svoje optužbe nije ponudila nikakve dokaze, a Orešković je, prema pisanju medija, Lozančića pozvao da mu bude savjetnik.

Politički analitičar Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu kaže da nije baš potpuno jasno iz kojih motiva predsjednica smjenjuje Lozančića ili barem da ti motivi nisu u potpunosti jasno definirani zakonskim odredbama koje definiraju ulogu i profil rada šefa tajnih službi.

'Dakle, očito je da postoje različita tumačenja tih odrednica i da je premijer zaključio da tu postoji drugačija podloga za koju Lozančić očito nije kriv', smatra Rimac.

U tom slučaju bilo bi očekivano da se protiv Lozančića podnese kaznena prijava. Upit je li Lozančić kazneno prijavljen poslali smo Državnom odvjetništvu (DORH-u), ali nam nisu odgovorili. Također ni iz Vlade niti iz Ureda predsjednice također nisu odgovorili na upit je li Lozančić kazneno prijavljen. SDP je preko Gordana Marasa poručio da se predsjednica ponaša neodgovorno.

'Od toga da je optužila gospodina Lozančića da je kršio zakon. Da bi na kraju premijer utvrdio da on nije kršio zakon i po najavama vidimo da ga čak želi zaposliti u svojem uredu, na taj je način poslao vrlo jasnu poruku predsjednici da gospodin Lozančić nije kršio zakon i da je zbog personalnih odnosa morao otići. Znači iz osobnih, subjektivnih želja HDZ-a i gospođe predsjednice. No premijer stoji iza njega jer smatra da je čovjek časno i odgovorno obavljao svoju dužnost', kazao je Maras u četvrtak na konferenciji za novinare.

Rimac se slaže da ako je Lozančić kršio zakon, onda postoje i pravne sankcije za to. 'Međutim predsjednica je tu izjavu dala a nije ju potkrijepila nikakvim dokazima ili pokretanjem postupaka protiv Lozančića. Dapače, govorilo se da ga čeka neka druga pozicija unutar sustava što je samo po sebi kontradiktorno s izjavom da je kršio zakon', kazao je Rimac za tportal. Očito je, nastavlja, da je logika kojom je Orešković opstruirao brzu smjenu gospodina Lozančića dio njegova viđenja na taj slučaj.

Unutar vladajuće većina sada se otvorio niz novih fronti. Čini se da nitko u nikoga nema povjerenja. Ni Orešković u predsjednicu niti ona u njega, ni HDZ u premijera, niti Most u HDZ, ali je zanimljivo i da HDZ ne podržava imenovanje novoga čelnika SOA-e Danijela Markića koje je potpisala predsjednica.

Rimac smatra da je obrazloženje koje je dao Miroslav Tuđman oko imenovanja novog čelnika SOA-e, da se radi o zastarjeloj koncepciji rada u obavještajnoj službi, osnovica kritike koju je HDZ dao. 'Dakle, da osoba kao takva nije problematična, ali ponuđeni je program nezadovoljavajući ili neadekvatan što bi znači označilo da bi se očekivalo ili barem se htjelo naznačiti da bi se program trebalo modernizirati. Kako u vrhu HDZ-a imamo praktički trojicu ljudi koji su radili u tajnim službama, oni vjerojatno imaju neku drugu koncepciju kako bi taj sustav trebalo raditi', mišljenja je Rimac.

Zaključuje da je jedini problem to što nemaju dovoljno ruku u Saboru da politiku koju su zamislili i provedu.