AKCIJA HIPOKRAT

Čime je sve Farmal podmićivao liječnike?

14.11.2012 u 08:50

Bionic
Reading

USKOK direktore Farmala sumnjiči za formiranje takozvane zločinačke grupe, a liječnici će odgovarati za primanje mita, koje je dolazilo u svim mogućim oblicima: skupa putovanja, tečajevi, bicikli, televizori, namještaj, piše Jutarnji

Studijska putovanja, namještaj, kućanski aparati, računalo, dva televizora, hladnjaci, privatno putovanje u Jordan za dvoje, jedan bicikl bile su, uz novac i bonove za kupnju u trgovinama, samo neke od nagrada koje je Dražen Dedi, predsjednik uprave Farmala, preko mreže satkane od svojih troje direktora te 23 trgovačkih putnika, nudio nizu liječnika primarne zdravstvene zaštite i ljekarnika širom Hrvatske kako bi lijekove koje proizvodi Farmal prepisivali svojim pacijentima, ali i fiktivno prepisivali kada bi lijekovima istjecao rok trajanja, pa bi te lijekove na kraju, umjesto da idu u otpad, plaćao HZZO.

USKOK je zatražio pritvor za devetero od ukupno 77 osumnjičenika obrađenih u akciji Hipokrat. Riječ je o Dediju, zatim Jasni Majhen, financijskoj direktorici u Farmalu, direktorima regija sjever i jug, Siniši Vujakliji i Dragutinu Ćaleti te nekoliko trgovačkih putnika.

Pod istragom je ukupno 49 liječnika opće prakse i ljekarnika iz svih krajeva hrvatske: Zagreba, Dubrovnika, Zadra, Čepina, Splita, Bjelovara, Medulina, Krka, Rijeke, Knina, Belišća, Poreča, Osijeka, Brinja, Čakovca, Požege, Metkovića, Opuzena, Makarske, Stobreča, Konavala...


No oni još nisu uhićivani budući da bi njihovo pritvaranje, prema svemu sudeći, ugrozilo, a u nekim manjim mjestima i možda u potpunosti urušilo sustav primarne zdravstvene zaštite. No i oni će definitivno biti procesuirani, budući da je tijekom trajanja akcije Hipokrat USKOK tajno snimio njihove telefonske razgovore s trgovačkim putnicima Farmala.

Također, istraga je otvorena i protiv Farmala kao pravne osobe, budući da je tome trgovačkom društvu zapravo pribavljena ilegalna zarada, a sama tvrtka može biti kažnjena s do osam milijuna kuna globe.

Osim tajno snimljenih razgovora, USKOK i policija su u pretragama stanova osumnjičenika, te prostorija tvrtke Farmal u Ludbregu, zaplijenili gomilu dokumentacije. Pogotovo im je važno to što su u sjedištu tvrtke pronašli osobna računala na kojima se vodila evidencija čitavih plaćanja Farmala liječnicima. Iz tih podataka vidljivi su točni iznosi i liječnici ili ljekarnici koje je plaćao Farmal.

Međutim, tijekom trajanja tajne istrage u slučaju Hipokrat, policija je samo u nekim slučajevima uspjela snimiti kolike su iznose točno dobivali liječnici ili kakve darove. Tako ih se trenutno većinu tereti za neutvrđene iznose, u gotovini ili u bonovima, koje su Farmalovi trgovački putnici obilato dijelili. No, u nekim slučajevima snimljeni su i točni iznosi. Tako je snimljeno da je jednom liječniku iz Knina u rujnu ove godine plaćeno ukupno 1.800 kuna u bonovima.

Jedna liječnica iz okolice Šibenika tražila je, pak, od posrednika Rine Rinčića da bonove pošalje njezinome sinu koji je na studiju u Zagrebu. Liječnik iz Splita naručio je, i dobio, namještaj. Njegova kolegica iz Splita zatražila je od Farmala da joj plati tečaj ultrazvuka dojke od 9.500 kuna, piše Jutarnji.

Istražni zatvor za devetoricu iz afere Hipokrat!