otpustio ga i vatikan

Čileanski sud naredio da Katolička Crkva plati odštete žrtvama svećenika pedofila

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 27.03.2019 21:54
  • Objavljeno 27.03.2019 u 21:54
Kardinali - ilustracija

Kardinali - ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Čileanski prizivni sud odlučio je u srijedu da Katolička Crkva mora platiti odštetu trima žrtvama spolnog zlostavljanja za koje je odgovoran bivši svećenik iz Santiaga Fernando Karadima, čime se otvara put za dizanje sličnih građanskih tužbi. Jednoglasnom odlukom zahtijeva se da Crkva plati po 100 milijuna pesosa (146.000 američkih dolara) svakome za "moralnu štetu" - Juanu Carlosu Cruzu, Joseu Andresu Murillu i Jamesu Hamiltonu.

Oni su Karadima optužili za spolno zlostavljanje prije deset godina, a Crkvu za prikrivanje. Odluka prizivnog suda prva je takva odluka kojom se zahtijeva za moćna čileanska Katolička Crkva plati odštetu, u jeku skandala sa svećeničkim spolnim zlostavljanjem zbog kojeg se papa Franjo ispričao crkvenoj zajednici širom svijeta.

Slučaj bi mogao utrti put poplavi civilnih tužbi u kojima se od latinoameričke Katoličke Crkve traži novčana odšteta. Na odluku se još može žaliti čileanskom vrhovnom sudu.

Čileanski istražitelji bavili su se slučajevima oko 120 tužbi za spolno zlostavljanje i njegovo prikrivanje u koje je upleteno 167 crkvenih dužnosnika i djelatnika.

Zbog tog je skandala papa Franjo prošli tjedan prihvatio ostavku kardinala Ricarda Ezzatija, nadbiskupa Santiaga i najvišerangiranog člana Katoličke Crkve u Čileu.

Karadima, 88, koji živi u staračkom domu u glavnome gradu, dugo je nijekao optužbe da je spolno zlostavljao osobe koje su ga tužile.

Civilne vlasti nikad mu nisu sudile jer je nastupila zastara. U vatikanskoj istrazi 2011. međutim ustanovljeno je da je kriv za spolno zlostavljanje te ga je Papa otpustio iz svećeničke službe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!