IZBORI

Čile dobiva novu staru predsjednicu?

17.11.2013 u 22:16

Bionic
Reading

Čileanci su u nedjelju započeli glasovanje na izborima za novog predsjednika države na kojima najveće izglede ima nekadašnja predsjednica Michelle Bachelet, a najveće je pitanje hoće li pobijediti odmah ili će morati pričekati drugi krug u prosincu.

Političarka lijevog centra, Bachelet (62) je obećala smanjiti veliku nejednakost u zemlji, najveću među zemljama OECD-a, omogućujući prije svega ravnopravnost u obrazovanju, kao i da će modernizirati ustav koji potječe još iz 17-godišnje diktature Augusta Pinocheta.

Njezina koalicija Nueva Mayoria, koja obuhvaća široki politički spektar od komunista do demokršćana, mora također odnijeti sigurnu pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima kako bi imala snagu da provede te promjene.

Bachelet je bila predsjednica Čila od 2006. do 2010. Tada se po ustavu više nije smjela ponovno kandidirati premda je bila jako popularna.

Njezina glavna protukandidatkinja je Evelyn Matthei (60) iz vladajuće desne koalicije Alianze, koja za njom po anketama jako zaostaje.

Ne dobije li Bachelet više od polovice glasova, drugi krug izbora predviđen je za 15. prosinca.

Čileanci u nedjelju glasuju i za svih 120 mjesta u donjem domu parlamenta i 20 od 38 u Senatu.

Po čileanskom sustavu, vladajuća koalicija treba više glasova od obične većine za usvajanje zakona pa oporba lako može blokirati reforme, što je nasljeđe iz Pinochetova doba koje Bachelet želi promijeniti.

Čile se ponosi prosječnim godišnjim rastom od pet posto i postigao je golem napredak u borbi protiv siromaštva u više od 20 godina od povrtaka demokracije, no još mora puno toga napraviti kako bi se pridružio razvijenim zemljama.