ZADNJI TRZAJ ZIME

Ciklona Goran zabijelila Hrvatsku

04.03.2016 u 10:40

  • +6

Snijeg prekrio Hrvatsku

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Bionic
Reading

Ciklona, koju su članovi udruge Crometeo odlučili nazvati Goran, nakon što je jučer zabijelila Istru i dijelove Dalmacije, tijekom noći i današnjeg jutra svoj je pohod nastavila kroz kopnene krajeve naše zemlje.

Tako se Hrvatska jutros podsjetila da zima astronomski još uvijek nije prošla mada je klimatološki proljeće počelo prije tri dana. Snijeg je zabijelio mnoge krajeve u unutrašnjosti, a iznenadio je i Zagrepčane na putu do posla.

Najviše snijega ima na Zavižanu, čak 74 cm. Na Sljemenu je od jučer napadalo gotovo 30 cm novog tako da ga ukupno ima 40-ak cm. Slične količine bilježe se i u Delnicama, a slijede Parg-Čabar sa 30 i Crni Lug-Risnjak sa 27 cm.

Prema prognozi DHMZ-a u prvom dijelu dana i dalje će biti umjereno i pretežno oblačno s kišom, a u gorskim krajevima sa snijegom. Susnježice i snijega bit će ponegdje i u nizinama unutrašnjosti.

Od sredine dana očekuje se prestanak oborine i postupno razvedravanje, a kiše još može biti na istoku i jugu Hrvatske. Vjetar će biti slab i umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeverozapadni, u drugome dijelu dana jugozapadni i zapadni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura, prema otvorenome moru sjeverozapadnjak, a na južnom dijelu prijepodne jugozapadnjak. Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom će biti od 1 do 7, u gorju malo niža. Na Jadranu će se kretati od 7 do 12 °C.

U zapadnim dijelovima unutrašnjosti već sada bilježi se postupan prestanak oborina. Do kraja dana oborine će prestati u većini krajeva.